Kažu da je za svako dete njegova majka najbolja na svetu, i sigurno u tome ima istine. Međutim, mame uvek žele da budu što bolje za svoju decu, zato nije na odmet da pročitate koje to osobine imaju izuzetne majke, prema rečima terapeutkinje Rite Voker.

1. "Uvek sam tu za tebe" mama

Mama koja je uvek tu za svoje dete je zapravo majka koja je veoma emocionalno angažovana i odgovara na potrebe mališana. Ona pokazuje iskreno interesovanje za dete i sve ono što je njemu važno. Terapeutkinja kaže da je deci jako važno da odmah dobiju odgovor jer im to pokazuje da ih roditelj sluša i da vrednuje ono što govori.

Mame koje se ovako ponašaju čine da se njihova deca osećaju dobro i srećno jer ih one čuju i razumeju, šalju im poruku da vrede.

2. Mama koja sve prati

Reč je o mami koja razume da su prirodne posledice ključne da bi dete naučilo lekcije, zato ona postavlja granice, insistira na njihovom poštovanju i primenjuje posledice. Još jedna važna stvar je da kada dođe do posledica, ova mama ne osuđuje dete, ne kritikuje ga, već je i dalje uz njega i pruža mu podršku u procesu učenja.

Ovakav pristup pomaže deci da razumeju posledice svog ponašanja, svojih dela, a da pritom nijednog trenutka ne osećaju kao da ih zbog toga roditelji manje vole.

3. Proaktivna mama

Proaktivna mama kroz komunikaciju priprema svoju decu i usađuje im vrednosti. Dobra komunikacija je veoma važna za odnos sa detetom, a sjajne mame to znaju, pa više slušaju, a manje kritikuju decu, više diskutuju sa njima umesto da samo izdaju naređenja, pokazuju poštovanje prema vrednostima, mislima i osećanjima svojih mališana.

Proaktivna diskusija uči decu pravim vrednostima, razmišljanju, pomaže u izgradi karaktera, učeći ih istovremenom međusobnom poštovanju i razumevanju, prenosi reči terapeutkinje yourtango.com.

4. Mama koja je rame za plakanje

Ova mama je brižna, puna podrške i uvek je rame za plakanje svojoj deci, što je jako važno za izgradnju samopouzdanja i otpornosti kod mališana. Zato majka koja se ovako ponaša, koja je svom detetu najvatreniji navijač, ali i rame za plakanje u teškim trenucima, pokazuje da je uvek tu za njega.

5. Mama "zdrav stres"

U pitanju je mama koja je pravi primer emocionalne inteligencije. Sjajne majke koje umeju efikasno da upravljaju svojim emocijama, postavljaju granice i gaje međuljudske odnose pune poštovanja, pokazuju deci kako da se na zdrav način nose sa stresom i frustracijom.

Ovakvo ponašanje majke zapravo je pravi primer uz koji mališani stiču neophodne veštine koje su važne za njihovu budućnost.

Terapeutkinja kaže da je najbolje da mamama bude cilj da postignu balans i budu pomalo svaka od ovih majki. Ona ističe, međutim, da nije potrebno da budu savršene, već da se trude da budu prisutne u životima svoje dece, da ih razumeju, razgovaraju, podržavaju.

BONUS VIDEO:

Stručnjak za mentalno zdravlje ovo ne radi sa decom TikTok/ michellecharriere_

(Yumama/N. Z.)