Bake i deke su važan deo detinjstva. Njihova neizmerna ljubav ima veliki uticaj na decu, uglavnom su bake i deke tu da "ugađaju i razmaze" svoje unuke, ali ponekad oni, krajnje nenamerno, zapravo imaju loš uticaj na mališane.

Stručnjaci otkrivaju pet situacija kada roditelji treba da podvuku liniju i udalje dete od bake i deke.

1. Dete nije bezbedno sa njima

Terapeutkinja Meri Kej Kočaro kaže da je sasvim u redu da roditelji odluče da "udalje" dete od bake i deke u slučaju kada ono nije bezbedno sa njima, bilo u fizičkom ili emocionalnom smislu.

Nebezbednost u fizičkom smislu znači da je, recimo, baka ili deka nesiguran vozač, pije, donosi loše odluke, nije kognitivno u najbolje stanju. Manjak emocionalne bezbednosti je obično povezan sa time da su roditelji mališana u detinjstvu bili zlostavljani ili zanemarivani, te otuda ne smatraju da je njihovo dete bezbedno sa bakom i dekom. Na primer, ne žele da dete bude izloženo narcizmu, manipulaciji, negativnosti... bake i deke.

2. Roditelji žele da spreče generacijsku traumu

NLP praktikantkinja Erika Džordan kaže da roditelji često odlučuju da udalje dete od bake i deke kako bi sprečili prenošenje generacijske traume. Takvu odluku mogu da donesu ako su roditelji prema njima u detinjstvu ispoljavali rasizam, homofobiju, se*sizam ili su ih prosto emocionalno povredili.

Kao deca nisu mogli da zaštite sebe od tih negativnih uticaja, ali sada kao roditelji imaju priliku da sklone svoju decu od toga, prenosi yourtango.com.

3. Veza zasnovana na strahu

Ako postoji strah da baka i deka ne mogu adekvatno da brinu o detetu, tj. da ono nije bezbedno, ima loše ponašanje ili navike, sasvim je razumno da roditelji udalje mališana od njih, kaže životni trener Suzan Alan.

4. Postoji nepoverenje

Terapeutkinja dr Glorija Brejm kaže da ukoliko roditelji osećaju da bake i deke ne poštuju njihova pravila koja se odnose na decu, ponekad odlučuju da svoje mališane udalje od njih.

5. Baka i deka prelaze granice

Ne postoje savršeni roditelji, pa tako ni savršene bake i deke, ali neka ponašanja su prosto neprihvatljiva. Ukoliko mama i tata postave neke granice vezane za svoju decu, a baka i deka ih vrlo svesno, namerno i uporno prelaze, roditelji mogu da odluče da svoje mališane udalje od bake i deke.

BONUS VIDEO:

Mama daje deci večeru u tri popodne TikTok/ aims.lc

(Yumama/N. Z.)