Razgovarate sa nekim nepoznatim. I znate koje pitanje sledi. Užasno pitanje: "Dakle, ti si samo mama?" Tog trenutka vam se zgrči želudac i poželite da ga gađate prvom plišanom igračkom koja vam je pod rukom. Bez obzira da li ste mama koja ostaje kod kuće sa svojom decom, godinama ili od nedavno, ovo je samo jedno od mnogih pitanja koje ste verovatno čuli. Pa hajde da se vratimo na neke od “najomiljenijih” jezivih komentara koji vam se upućuju?”

1. Dakle, šta radiš ceo dan?

Ne postoji pravi odgovor na ovo, ali moj omiljeni je: „Ja održavam decu u životu. I time ću se baviti doživotno.”

2. Šta radiš sa svim svojim slobodnim vremenom?

Ovo naravno iziskuje kontra pitanje – kakvo slobodno vreme?! Kao što svako ko čuva malu decu makar i jedan dan zna, ne postoji slobodno vreme kada ste roditelj. Svaka sekunda koju imate (pa čak i sekunde koje nemate!) je provedena potrebom da hranite, oblačite, brinete o svojoj deci, zajedno sa drugim svakodnevnim porodičnim ibavezama– plaćanje računa, kuvanje ručka, nabavka, prekidanje svađa oko igračke. Roditelji koji ostaju kod kuće mogu samo da sanjaju o slobodnom vremenu. Zbog toga se njihova kafa uvek pije hladna.

3. Muž mora da zarađuje mnogo novca

Da, to mora da je to. Porodice koje imaju taj luksuz da jedan roditelj ostaje kod kuće, moraju biti veoma bogate. Ne vredi ni ulaziti u dalju raspravu.

4. Da li ćeš se ikada vratiti na posao?

Ja sam na poslu. U stvari, radim nonstop. Nikada ne napuštam svoju kancelariju, radno mesto i odgovornosti. Osim ako se odlazak u supermarket ne računa kao pauza? Moj posao zahteva više od tipičnih administrativnih obaveza. I ponekad mi “kolege” vrište, plaču i bacaju sve oko sebe. I ponekad kake.

5. Pošto ne radiš, da li bi mogla da mi pomogneš...

Samo zato što „ne radim“ ne znači da sam se nekako pretvorila u dobrotvornu organizaciju. Verujte mi, deca me nisu naterala da poželim da radim stvari za druge… Radim stvari za druge po ceo dan. I plaćaju me samo u maženju.

6. Mora da ti je jako dosadno

Volela bih da nastavim ovaj razgovor, ali moram da isplaniram vođenje u školu, vrtić, spremanje kuće, kuvanje ručka, vođenje na časove plivanja, čas klavira i dve rođendanske zabave.

7. Mora da puno spavaš

Jako smešno. Dobro. Samo ako nemate decu možete ovako nešto da lupite. Spavanje je luksuz na koji sam zaboravila negde posle porođaja, prvog.

8. Kako je ti je kuća u takvom neredu?

Zato što živim sa dva mini uragana i ponekad bih više volela da se igram nego da stalno čistim za njima.

9. Nije ni čudo što ti je dete tako vezano za tebe

Da, mora da je zato što ga previše volim, tu sam za njega, ništa mi nije teško i pre svega- dete je!

10. Baš si srećna

Sreća nema mnogo veze sa tim, ali, shvatiću to kao kompliment. Jer znaš šta? Sve mame su srećne – srećne što imaju mališane koji ih vole, obožavaju i jednostavno žele da budu sa njima. Bez obzira da li radite van kuće ili radite u kući, zaista nema nikakve veze s tim.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio