Mame domaćice su uvek kod kuće, uvek spremne da urade sve što se od njih traži, uvek spremne svima da pomognu, uvek nude rame za plakanje ili podršku – a tako često njihov rad ni ne nazivaju radom.

I kako to da nisi ništa stigla? Pa, imala si ceo dan. Nisi danas skuvala ručak? Ali ti si kod kuće ceo dan. A šta zapravo radiš ceo dan? Eh, deluje tako lako... Da li su vam poznate ove rečenice? Ako ste mama koja ostaje kod kuće, sigurno ste čuli jednu od tih rečenica ili neku varijantu tih rečenica barem jednom u životu. I mora da ste poludeli kada ste ih čuli.

S pravom ste bili ljuti i s pravom povređeni, a ko god vam je rekao tu rečenicu nema apsolutno pravo da je izgovori. Bar dok on/ona ne pokuša isto. Da, svi znamo da se kućni poslovi retko cene, znamo da sve što moramo i želimo da uradimo za svoje dete u jednom danu nije uvek odmah vidljivo i opipljivo. Međutim, to nikome ne daje za pravo da omalovažava one koji odluče da svoje vreme provode tako – kao domaćica, piše Miss7MAMA.

Jedna mama domaćica odlučila je da napiše šta sve radi u danu upravo zbog takvih komentara. Mama Kristen Vinijarski piše honorarno za Mother.ly i ima dvoje dece vrtićkog i predškolskog uzrasta.

Sastavila je spisak svojih obaveza, a lista je zaista neverovatna:

1. Obično sam budna pre nego što se alarm mog muža oglasi u 5 ujutro jer moj sin traži da ga ponovo okrenem na bok - moje novorođenče spava sa nama, a onda traži da ga okrenem na bok i da doji. Zbog toga mi je san u ranim jutarnjim satima između 1 i 5 ujutru prilično "na rate".

2. Kada sat otkuca 5 ujutru, moja lista obaveza već treperi kao neonski natpis u mojoj glavi dok čekam da moj sin prestane da doji i potpuno se probudi. Ponekad, ako sam potpuno budna i mogu da dođem do telefona, proveriću svoje poruke i rokove za predstojeće članke na kojima treba da radim.

3. Nakon što se moj sin probudi između 5 i 6 sati, pregovaram s njim o njegovoj odeći i ubeđujem ga da se igra sa tatom dok ja konačno odem u kupatilo. To je pet minuta koje ću sigurno imati za sebe tokom dana.

4. Ako sam i dalje sama, odvojim još nekoliko minuta samo da budem sama.

5. Ako je samo preterano uporan, puštam svog sina da uđe jer u nekim jutrima svađa jednostavno nije vredna toga. Provodim vreme pokušavajući da ga ućutkam da ne probudi svoju stariju sestru i pokušavam da ga nateram da što pre siđe dole.

6. Kad siđemo dole, uzeću malo vode, pozdraviti se sa mužem i organizovati pisanje za taj dan.

7. U zavisnosti od toga koliko dugo sve to traje, obično je oko 6 ujutro i ja ću biti rasttzana između brzog pisanja svog sledećeg slobodnog članka ili pravljenja doručka. Obično samo počnem doručak pre nego što se neko naljuti, uključujući i mene. Hrana je odgovor za moju decu i mene, koji ne samo da smo gladni, već i super gladni.

8. Odričem se parčeta tosta dok pravim doručak za decu, znajući da neće imati dovoljno.

9. Punim sve flaše vode tri ili četiri puta dnevno.

10. Kuvam kafu zato što… Kafa—taj slatki eliksir sa kofeinom koji pokreće mnoge od nas. Možda čak i pijem.

11. Perem sudove od prethodne noći (ponekad) dok deca jure po kući vičući i igraju se.

12. Ubeđujem svoju decu da jedu. Ako moj sin ne posustaje, pustiću ga da mi sedne u krilo jer je važnije da mu dam hranu nego da ga uvek ubeđujem da sedi sam.

13. Brzo se opraštam od muža između hranjenja dece, čišćenja ostataka hrane i čišćenja posuđa za doručak.

14. Pometem ispod stola (možda).

15. Igram se kockicama sa decom dok se osećam krivim što nisam pisala ili čistila.

16. Razgovaram sa drugom odraslom osobom na neki način da bih održala mozak živim. To može biti moja mama, koja ima najviše vremena, slanje poruka mojoj svekrvi, a povremeno slanje poruka prijateljima i mužu.

17. Sećam se da je mašina za sušenje pokvarena i idem da stavim veš od sinoć za još jednu rundu. Još uvek je u redu ako je prošlo manje od 12 sati, zar ne?

18. Ili perem sudove ili ih stavljam na pult... zavisi od dana. Ili je sve oprano, ili je posuđe svuda po pultu.

19. Osećam se krivim što više ne čistim. Pa, čak i ja sebe ponekad stigmatizujem.

20. Pravim užinu za decu jer ne doručkuju dovoljno i uskoro će biti gladni i ludi.

21. Oko 7:30 sedim sa sinom u krilu, pijuckam kafu i delim tost dok pokušavam da kucam na telefonu sa crtanim filmovima u pozadini. Prebacujem se na neke dokumentarne ili naučne video snimke pokušavajući da ubedim sebe da su bolji od običnih crtanih filmova.

22. Loše mi je što uključujem TV tako rano, ali to ponekad radim. Kao u danima kada mog sina boli stomak jer ne ide u toalet duže nego što bi iko mogao da toleriše.

23. Pravim više tost sendviča jer su još gladni. Dajem im jabuke koje nisu jeli za doručak.

24. Pišem na svom telefonu dok mi postavljaju pitanja o imenima različitih superheroja ili šta god je na TV-u.

25. Pokušavam da ubedim svoju ćerku da promeni svoju "udobnu" pidžamu.

26. Oko 8 ujutru idemo u šetnju ili se igramo napolju ako je napolju lepo. Pokušavam da pišem ako negde sedim.

27. Delim radne listove do 8:30 i pokušavam da nateram ćerku da izgovori reči za koje znam da zna.

28. Svojoj ćerki dajem više hrane jer kaže da joj mozak ne radi. Pustio sam je da šeta po kući ako ne može mirno da sedi.

29. Pokušavam da je ubedim da uradi nešto sama dok svog sina učim slovima i brojevima.

30. Dok oni rade ove zadatke, perem peškire, čaršave, odeću, u zavisnosti od dana.

31. Preklapam i odlažem veš od prethodnog dana. Da budemo iskreni, ponekad dva-tri dana ranije.

32. Do 9:30 ili 10 ujutru pokušavam da pokrenem svoju decu plesnom žurkom ili vežbama. Ponekad se samo pretvaram da sam vuk i jurim ih po kući, ali samo ako mi je kafa uspela. Ako to ne uspe, igramo igrice, pravimo nešto ili crtamo. Ako se osećam super ambiciozno, možda bismo izašli iz kuće.

33. Trudim se da se uklopim u trening ili, uglavnom, samo tuširanje, dok slušam vriske i nadam se da će se lepo igrati zajedno.

34. Oko 10:30 nekoliko puta nedeljno vodim kupam decu u kadui jer nemam ni vremena ni energije za to večeras.

35. U danima kada se ne kupamo oko 10:30, telefoniram ili zakazujem sastanke koje treba da zakažem. Ako je dan sastanka, vodim ih tamo i nazad.

36. Proveravam stanje hrane u frižideru. Ažuriram listu za kupovinu.

37. Ažuriram budžet kako bih se uverio da je sve na pravom putu. Ako je to dan plaćanja računa, borim se da nađem vremena za to između svega ostalog.

38. Vadim računar samo da bih uradio nešto brzo, na primer da proverim članak ili pošaljem članak, što je mnogo lakše uraditi na pravom računaru.

39. Pravim ručak do 11 ujutru, što obično uključuje pečenje slanine, rezanje jabuka i krastavaca i pokušavam da nateram ćerku da jede malo brže umesto da joj odvojim sat vremena da jede.

40. Ručam jer ako to ne učinim, umreću od gladi. Ako moj sin i ja ne jedemo na vreme, ovo je doba dana kada ćemo se svađati.

41. Malo radim dok se deca igraju. Nadam se da ću morati da prekinem nekoliko tuča ili da popravim igračku jednom ili dvaput.

42. U podne operem deci zube i spremam sina za spavanje.

43. Čitam deci dve-tri priče ako žele, ali češće legnem sa sinom i dojim ga dok ne zaspi.

44. Provodim vreme sa svojom ćerkom nakon što pobegnem od njega. Ovo vreme je obično igranje igre ili čitanje priče.

45. Pišem što je više moguće dok moj sin spava. Nekih dana dobijem samo sat vremena pre nego što ga zaboli stomak i mora da kaki. U dobrim danima, dobiću dva ili tri sata.

46. ​​Pomažem mu da kaki ako ga to probudi. Smirujem plač ako ne uspe.

47. Nateram ga da završi spavanje i uvek se vraća da spava na meni na kauču. Pokušavam da pišem telefonom neko vreme. Odustajem i gledam emisiju.

48. Pitam se kako je tako kasno.

49. Loše mi je što ne mogu više da se družim sa ćerkom.

50. Oko 15 časova, posle spavanja, spremam užinu.

51. Mazim sina na kauču i pustim ih da izaberu emisiju za gledanje.

52. Pokušavam da napišem još malo dok se igraju zajedno nakon što isključim TV.

53. Oko 16 ili 16.30 kuvam večeru za sebe i decu. Obično je prilično sličan ručku jer odbijaju da probaju bilo šta novo.

54. Pokupim igračke koje deca nisu sklonila.

55. Čekam da svi pojedu dovoljno, što zaista može potrajati ostatak večeri. Pozdravljam svog muža u prolazu kada dođe kući između 17 i 17:30.

56. Trudim se da čistim kuhinju, ali zavisi koliko sam ambiciozna.

57. Igramo se lego kockicama ili se mazimo dok deca ne odu da spavaju.

58. Oko 19 časova spremam sina za spavanje, nekad sa borbom, nekad bez.

59. Izmišljam priču koja uključuje Hulka ili Betmena.

60. Pokušavam da ga uspavam.

61. Išunjam se osim ako nisam previše iscrpljen, ali većinu vremena na kraju uspavam i njega i sebe uspavankama.

62. Između 19.30 i 20.00 radim još oko sat vremena. Prisilim se da se jedva zaustavim i odem u krevet.

63. Možda ću dobiti priliku da razgovaram sa svojim mužem na nekoliko minuta.

64. U 21 sat, neko vreme ležim u krevetu pokušavajući da zaspim, ali je teško smiriti mozak.

65. Nekoliko puta se budim da dojim sina.

66. Ustajem u sred noći da mu spremim hranu ako nije dovoljno pojeo tokom dana.

67. Ponavljam sve.

(Yumama/Miss7MAMA)