Studija o kvalitetu sna, objavljena u časopisu Sleep, uključila je skoro 5.000 roditelja koji su imali dete između 2008. i 2015. godine. Učesnici su praćeni više od šest godina, kako prenosi Ofeminin.

Nije iznenađujuće da su zadovoljstvo i trajanje sna bili najgori u prva tri meseca nakon rođenja bebe. Za to vreme, majke su gubile u proseku sat vremena noću od svog uobičajenog spavanja, a očevi 15 minuta. Majke koje doje gube 14 minuta više od onih koje hrane bebe na flašicu. Ali čak i šest godina nakon porođaja, majke su spavale 20 minuta manje nego pre bebe – dok su očevi i dalje bili lišeni 15 minuta sna tokom noći.

Istraživači su otkrili da je povećana odgovornost roditeljstva dovela do neprospavanih noći, dugo nakon što je prošlo vreme za hranjenje i menjanje pelena. Utvrđeno je da su muškarci i žene pre rađanja dece spavali u proseku preko sedam sati.

Vodeći istraživač dr Sakari Lemola, sa Odseka za psihologiju Univerziteta u Vorviku, rekao je: „Iako je rađanje dece glavni izvor radosti za većinu roditelja, moguće je da povećani zahtevi i odgovornosti roditeljske uloge dovode do smanjenja kvalitetnog sna i skraćuju spavanje do šest godina nakon rođenja prvog deteta.

Studija je takođe otkrila da je za majke prvo rođenje "najznačajniji životni događaj" odraslog doba.

Dr Lemola je dodala: „Žene doživljavaju više poremećaja spavanja od muškaraca nakon rođenja deteta, što ukazuje da je veća verovatnoća da će majke biti glavne u nezi deteta, u odnosu na očeve.“

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen