Sve porodice se povremeno suočavaju sa izazovima, što je sasvim normalno jer porodicu čini više osoba od kojih svaka ima svoja osećanja, navike, stavove... Iako ne postoji recept za srećnu porodicu, možemo da izdvojimo nekoliko stvari koje rade ovakve porodice.

1. Funkcionišu kao tim

Da bi porodica funkcionisala, važno je da svi članovi budu tim, zajedno u svemu, bilo da je dobro ili loše. Svaki (odrastao) član mora da donese svesnu odluku da bude deo porodice i da u skladu sa tim ima obzira prema ostalima.

2. Zajedno su i kad nije sve idealno

Porodicu ne možete da odbacite kad nastupe neki izazovi. Svakako, ima dana kada deca "lude" od roditelja i kada mališani "titraju po živcima" svojih mame i tate, ali porodica mora da ostane na okupu i da deluje zajedno kako bi se prebrodili izazovi.

3. Svako ima slobodu da bude svoj

To što su članovi iste porodice ne znači da su svi ista osoba. Prosto, da bi porodica bila srećna, svaki član mora da ima slobodu da bude ono što jeste, piše lifehack.org.

4. Provode kvalitetno vreme zajedno

Porodične odnose je potrebno negovati, kao i sve druge. Srećne porodice uživaju u kvalitetnom vremenu koje provode zajedno, pa bilo da je to odlazak na izlet, u bioskop, na ručak ili možda zajedničko gledanje filma kod kuće, igranje društvenih igara kada su svi na okupu...

5. Žrtvuju se jedni za druge

Članovi srećne porodice drže se zajedno uvek i vole se svakog dana, čak i kada im se ponašanje nekog člana ne dopada. Ponekad morate i da žrtvujete svoja osećanja zarad dobrobiti drugog – na primer, idete negde gde vam se baš i ne ide mnogo zato što to želi vaš brat/sestra, partner, dete.

6. Drže obećanja

Trebalo bi da uvek možete da se oslonite na porodicu, naročito na njihova obećanja, zato se data reč u srećnim porodicama i te kako poštuje. Zbog toga gledajte da dajete samo obećanja koja možete da ispunite, kako biste bili osoba na čiju reč vaša porodica može da se osloni.

7. Opraštaju

Svi pravimo greške, to je neizbežno, ali u srećnim porodicama se te greške praštaju. Naši najbliži nas poznaju bolje nego bilo ko drugi, zato porodica može da razume kada se "okliznemo" i napravimo grešku, i uprkos tome nas i dalje voli.

8. Dele svoje emocije

Svakome je potrebno malo privatnosti, to je sasvim razumljivo, ali u srećnim porodicama se članovi ne osamljuju previše, već dele svoje emocije. Mnogo je lakše kada svi ukućani znaju kako se onaj drugi osseća, kada zajedno slave lepe vesti ili se svi udružuju u rešavanju nekog problema.

9. Strpljivi su

Ne očekujte sve odmah - za sve promene je potrebno vreme i to bi trebalo da razumeju svi članovi porodice. Važno je da budete strpljivi jedni prema drugima jer vikanje i svađanje nikad ne pomažu. Budite strpljivi i ljubazni prema svojoj porodici, i oni će zbog vas takvih želeti da budu još bolji. 

10. Iskazuju zahvalnost

Članovi srećnih porodica "uskaču" jedni drugima za štagod zatreba, jedni drugima su podrška i vetar u leđa. Ali, oni takođe ne zaboravljaju da za to pokažu zahvalnost, niti uzimaju jedni druge zdravo za gotovo. Potrudite se da uvek svojoj porodici pokažete koliko ih cenite i volite.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)