Iako je svaka porodica priča za sebe, postoje neke stvari koje su zajedničke srećnim parovima – evo šta se ne radi u srećnim zajednicama.

1. Partneri se ne žale jedno na druge

Srećni parovi znaju da je najbolje da sami reše svoje nesporazume. Oni se ne žale svojim prijateljima na partnera jer znaju da mešanje "treće strane" neće nikako doprineti. Sasvim je jasno da će vaša prijateljica uvek biti na vašoj strani, a prijatelj vašeg partnera na njegovoj, tako da tu niko zapravo ne daje objektivno mišljenje. Najbolje je uvek razgovarati sa partnerom direktno o nekom problemu.

2. Ne porede se sa drugima

Parovi u srećnim vezama i brakovima prihvataju jedno drugo onakvi kakvi su, shvataju da niko nije savršen. Ako se poredite sa drugima, uvek će vam nečiji drugi partner delovati bolje jer tek kada živite sa nekim vidite pravo stanje stvari, sve vrline i mane, piše deti.mail.ru.

3. Ne izigravaju žrtvu

Srećni parovi ne krive jedno drugo za svoje probleme. Naprotiv, da bi u porodici vladala harmonija, važno je da partneri preuzimaju jednaku odgovornost za sve.

4. Ne kontrolišu jedno drugo

Ljubomora i potreba za kontrolisanjem drugog su često posledica manjka samopouzdanja. Svaka osoba ima pravo na privatnost i lične granice, a ako ih neko stalno narušava, to definitivno ne dovodi do harmoničnog i srećnog odnosa.

5. Ne očekuju savršenstvo

Ukoliko ne prihvatite partnera onakvog kakav je, nego očekujete "princa na belom konju", vrlo je izvesno da ćete se razočarati. Ali, i umesto da se samo fokusirate na loše osobine svog partnera, ne zaboravite da obratite pažnju i na one dobre, da ga pohvalite za nešto...

6. Umeju da se zabave

Neke životne situacije zahtevaju ozbiljnost, ali srećni parovi nisu uvek ozbiljni – oni umeju da se našale, nasmeju, a to doprinosi "obnavljanju" njihove veze. Čak i u teškim životnim situacijama oni pronalaze način da poboljšaju jedno drugom raspoloženje i da se nasmeju.

7. Ne zvocaju jedno drugom

Parovi u srećnom, dobrom braku znaju kako da istaknu vrline jedno drugog, a kada se problem pojavi, pokušavaju da razumeju šta se dešava. Kada partner uradi nešto što vam se ne dopada, važno je da o tome otvoreno razgovarate, a ne da jedno drugom "zvocate" i kritikujete radi kritike.

8. Ne pokušavaju da čitaju misli

Komunikacija u vezi ili braku je jako važna, zato srećni parovi ne pokušavaju da jedno drugom čitaju misli. Kao odrasla osoba ne treba da očekujete da partner zna kako se osećate, već o tome razgovarajte. Jasne poruke su osnova za zdrav, srećan odnos.

9. Nisu opterećeni svojim ulogama

Svaki par odluke o svakodnevnoj organizaciji donosi onako njima najviše odgovara, međutim, ono što je zajedničko srećnim parovima je to da nisu opterećeni rodnim ulogama. Drugim rečima, fleksibilni su i lako se dogovaraju – danas ja kuvam, sutra ćeš ti, danas ja idem po dete u vrtić, sutra ćeš ti...

10. Ne viču jedno na drugo

Sasvim je normalno da ponekad izgubite živce i viknete, ali osoba koja stalno viče se doživljava kao nestabilna i nesigurna u sebe. Takođe, ako stalno vičete, vremenom će partner prestati da sluša šta uopšte pričate. Umesto toga, razgovarajte normalnim tonom, tražite kompromis, a kada ste baš iznervirani, najbolje je da izađete iz prostorije dok se ne smirite, pa se onda vratite da razgovarate.

BONUS VIDEO: 

"ZA OČUVANJE BRAKA KLJUČAN JE STAV PO JEDNOM PITANJU!" Bračni terapeut: Mladi lako odustaju, nije dovoljno da nas privlače obline! kurir televizija

(Yumama/N. Z.)