Međunarodni dan porodice obeležava se 15. maja, a taj dan je samo jedan od podsetnika na to koliko je porodica važan stub svakog društva, kao i koliko je značajno da je čuvamo, negujemo, poštujemo i razvijamo svakodnevno.

Poznat vam je citata iz dela Ana Karenjina koji kaže "Sve srećne porodice su slične", a sa Lavom Tolstojem saglasni su i mnogi stručnjaci koji su izdvojili 10 obrazaca ponašanja koji su prisutni u zdravim i stabilnim porodicama.

Evo kojih 10 stavri nećete primetiti u takvim zajednicama:

1. Ne upoređuju se sa drugima - Prihvataju i vole jedni druge onakvima kakvi jesu, shvatajući da smo svi nesavršeni. U zdravoj porodici ne ismevaju se nedostaci jedno drugog, prihvataju se različita mišljenja i stalno se podstiče razvoj članova porodice, podržavajući ono najbolje u njima.

2. Oni nikada ne igraju ulogu žrtve - U srećnoj porodici ne krive jedni druge za svoje probleme. Svako je spreman da preuzme odgovornost za svoje postupke, a niko ne igra ulogu žrtve prebacujući krivicu na druge.

3. Ne kontrolišu jedni druge u svemu -Ljubomora i preterana kontrola između parova najčešće potiču od nedostatka samopouzdanja. Svako ima pravo na privatnost i lične granice (na primer, vreme da se opusti sam). Dozvolite svakom članu porodice da ima svoj prostor i on će samim tim biti pristupačniji za vas.

4. Ne očekuju savršenstvo od drugih - Vreme je da naučite da prihvatite sebe i druge onakvima kakvi jesmo. Da li primećujete talente svoje druge polovine? Da li deci dajete pohvale za dostignuća? Da li stalno kritikujete ili uviđate i dobre strane? Umeju da istaknu vrline jedno drugog umesto svađa i kritikovanja - to je njihova snaga.

5. Nisu uvek ozbiljni - U srećnoj porodici znaju da se zabavljaju, smeju, šale i time obnavljaju veze. Čak i kada je život izazovan, oni pronalaze priliku da poboljšaju situaciju i nasmeju se problemu. U kontaktu sa našim unutrašnjim detetom leži ogroman resurs koji je veoma važno da zadržimo u sebi.

6. Ne pokušavaju da čitaju misli - U srećnoj porodici znaju kako da saopšte svoje potrebe svom partneru. Ne čekaju da drugi pogode kako se trenutno osećaju. Jasne poruke su osnova zrelih i snažnih veza.

7. Nisu opsednuti svojim ulogama - U srećnim porodicama nisu previše kruti u pogledu uloga. Mogu da budu fleksibilni i obavljaju više zadataka: danas ti kuvaš - sutra sam ja, danas si sam sa detetom - sutra sam ja, ako neko od nas ima poteškoća u poslu, onda se prilagođavamo ovoj situaciji.

8. Ne viču jedni na druge - Razgovaranje povišenim tonovima je kontraindikovano u odnosima, jer vremenom ljudi prestaju da se čuju. Umesto da vičete, pregovarajte, tražite kompromise. Ako je situacija kritična, ostavite sobu na nekoliko minuta da 10 puta duboko udahnete i smirite se.

Izvor: Yumama