Deca često od roditelja traže da im kupe nekog kućnog ljubimca, a iako je imati bilo koju životinju zaista velika odgovornost, rast uz njih zaista ima sjajne efekte na mališane.

Ljubimci imaju dobar efekat na dečju psihu i uče ih odgovornosti i strpljenju. Za dete je najbolje da provodi vreme sa kućnim ljubimcem koji može na neki način da iskaže svoja osećanja prema njemu, rekla je psiholog Irina Taranova za ruski Javni servis, prenosi gazeta.ru. U tom smislu, najbolje je odabrati mačku ili psa jer ove životinje imaju više empatije od drugih, dodala je.

"Da bi uspostavila vezu sa svojim malim vlasnikom, životinja mora da bude veoma empatetična, pa su psi i mačke za to mnogo bolji od morskih prasića ili hrčaka", naglasila je psiholog Taranova.

Važno je da dete u komunikaciji sa životinjom ne razvije strah ili anksioznost, zato je važno da birate pse ili mačke koji ne pokazuju agresiju. Takođe, važno je i da naučite mališane kako da brinu o životinjama, da kod njih razvijate osećaj odgovornosti prema ljubimcima i želju da o njima brinu.

"Bilo bi dobro i da se informišete o nezi svog ljubimca, kako biste te informacije mogli da prenesete na svoje dete", preporučuje psiholog.

Ukoliko razmišljate o kupovini ljubimca za svoje dete, važno je da uzmete u obzir nekoliko stvari – na primer, proverite da li je neko u porodici alergičan na nešto u vezi sa životinjama. Takođe, obratite pažnju na želju svog mališana, pa ako je uvek sanjao o psu, bolje je da mu kupite štene psa nego mačke.

Psiholozi stalno ističu da odrastanje uz kućne ljubimce ima brojne dobre efekte na decu, ali pre nego što dovedete novog, krznatog člana u kuću, uverite se da je vaš mališan spreman da brine o nekom drugom.

BONUS VIDEO:

Kako mačka pokazuje da vas voli TikTok/iiamstormm

(Yumama/N. Z.)