Ako vam se učini da postajete previše razdražljivi i nervozni zbog ponašanja vašeg mališana i da sve češće ponavljate reč "ne", razmotrite načine na koje možete da vaš dom učinite potpuno bezbednim za "istraživanja" vašeg deteta.

- Ako imate kuću sa dvorištem zaključajte baštenske alatke u garažu ili šupu i obavezno proverite da nema opasnosti koje su povezane sa vodom (npr. ostavljena metalna kofa u dvorištu, veća rupa napunjena vodom, kanalić koji nije zatrpan, itd.)... Iznesite napolje nekoliko lopti koje dete može da hvata, gura, pokušava da šutne - velika lopta za "telesno vežbanje" može da bude veoma zabavna.

- Ako živite u stanu odredite jednu sobu ili kutak (barem ćošak) kao prostor za igranje i ispunite ga jastučićima i igračkama. Sklonite lomljive predmete sa stočića za kafu ili polica koje vaše dete može da dohvati. Budite sigurni da ste obezbedili sve oštre uglove (još potpunije to uradite - postavite odbojnike, zaštitite ivice mekim, na primer, sunđerastim materijalom). Sklonite stočiće za kafu ili piće (bife) - koji su postavljeni tako da predstavljaju moguću opasnost.

Šta je još važno da učinite?

Dopustite vašem detetu da pokuša samo da jede, čak i ako napravi veliki nered. Zapamtite da su igra i istraživanje način na koji ono uči o svetu, tako da vaš četrnaestomesečni mališan nije hotimično neposlušan. Jednostavno, on je radoznao. Ljubopitljiv je u vezi svega što je u njegovom okruženju, pa ne želi da ga bilo ko sprečava dok "proverava" stvari.

Deca koja su tek prohodala, očarana su vodom - igra sa njom može da bude istovremeno i prijatna i uzbudljiva. Eto pomoći za vas! Sledećeg puta kada vam je potreban način da skrenete pažnju vašeg mališana - dok kuvate, recimo - stavite ga u njegovu stolicu (za bebe, sa visokim naslonom). Napunite plastičnu činiju sapunjavom vodom, punom mehurića i dajte detetu sunđer - za kupanje, šupljikav, ili za pranje sudova, tako da može da pere plastične čaše i tanjire. Ako ste zabrinuti zbog mogućeg nereda, ispod detetove stolice stavite krpu koja dobro upija vodu ili staru zavesu za tuširanje.

Model agresivnog ponašanja

U pitanju je još jedan "pratilac" razvoja. Naime, mališani u ovom uzrastu mogu da budu prilično agresivni - neočekivano  mogu da udare ili ujedu svoje drugare. Kako da postupate, odnosno da se bavite ovakvim dečjim ispoljavanjima?

Pre svega, morate da shvatite da je ova vrsta ponašanja mnogo više rezultat osujećenja, razočarenja... nego zluradosti, zle namere. Takođe, imajte na umu da dete staro 14 meseci nije sposobno da razume kako druga deca imaju osećanja. Ako njegova mala drugarica vrišti kada je jako vuče za kosu, ono će sigurno da zastane za momenat i da posmatra njenu reakciju, ali verovatno neće da pokaže nikakvo saosećanje. Jednostavno, to shvata samo kao uzrok i posledicu, odnosno ishod onoga što je uradilo. A to je za njega jednako očaravajuće kao kada je, nekoliko meseci ranije, bacalo hranu na pod (iz njegove visoke stolice), a potom se osvrtalo da vidi gde je hrana "otišla".

Naravno, zbog ovakvih dešavanja ćete morati da revnosno nadzirete mališane prilikom njihovog "sastanka za igru", kako biste bili spremni da posredujete kada je potrebno.

Najbolji način da sprečite agresivno ponašanje je da svom detetu odlučno, strogo kažete: "Ne, udaranje boli!", ili nešto slično. Kao i da sklonite dete iz situacije u kojoj je jasno da ono ne može da se kontroliše.

Stručnjaci se slažu da "pljuskanje", ili bilo koji drugi način telesnog kažnjavanja - kako bi se dete disciplinovalo - slabo deluje. Mada roditelji u ovoj fazi razvoja mališana mogu da budu frustrirani, to bi ipak trebalo da izbegavaju. I vi i vaše dete ćete se  mnogo bolje osećati ako osmislite druge načine da mu postavite određene granice. Naravno, samo jedan oblik discipline sigurno neće moći da funkcioniše u svakoj prilici.

Kada vaše dete radi nešto što vam se ne dopada - da bi privuklo vašu pažnju, na primer, pokušajte da ne reagujete odmah. Verovatno se to i dešava zbog toga što dete jedino želi vašu pažnju. Međutim, ukoliko ga hvalite i obraćate pažnju na njega kada vas ne "davi", kada nije "dosadno kao stenica", ono možda neće tako često osećati potrebu da se neprikladno ponaša.