Čak i predivno vaspitana deca ponekad umeju da ispolje ponašanje koje roditelji opisuju kao nevaljalo, loše. Međutim, bivša voditeljka BBC-ja, dečji terapeut Kejt Silverton ističe da "ne postoji nevaljalo ponašanje".

Umesto toga, ona kaže da je "veliko ponašanje" dece, kako ga ona naziva – ono koje roditelji doživljavaju kao nevaljalo – zapravo neurološki odgovor na stres ili okolinu.

"Kada se uključi reakcija ’bori se’, dete može da trči da postane izuzetno aktivno ili da beži od vas. Obično vidimo tu reakciju ’bori se’ kod deteta kada je ono nervozno ili uplašeno. To ponašanje je lako okarakterisati kao nevaljalo, ali to je zapravo samo znak da mozak mališana nešto doživljava kao opasnost i tera ga na reakciju. Velike emocije, poput uzbuđenja, straha, stida, ljutnje ili dosade, mogu da budu okidači za reakciju ’bori se ili beži’", pojasnila je Silvertonova za britanski The Sun.

"Ukoliko dete oseća pretnju, ali mozak registruje da ne može da se bori niti da beži, može se javiti odgovor na stres poput ’zamrzavanja’ (kada dete ne reaguje) ili nesvestice", dodaje ona.

Kako reagovati na "nevaljalo" ponašanje

U svojoj novoj knjizi There’s Still No Such Thing As Naughty, dečja terapeutkinja daje savete kako izaći na kraj sa, kako ona to naziva, velikim ponašanjem deteta.

Jedan od jednostavnih saveta za roditelje je da uveče sednu i porazgovaraju sa detetom o tome kako je protekao njegov dan.

"Sjajno je da deca mogu da skinu sa sebe taj teret, da sa roditeljima podele svoj dan, ali i da čuju šta su roditelji radili, to su predivni razgovori iz kojih se uče životne lekcije", kaže ona.

Takođe, njen savet je da cela porodica večera zajedno.

"Znam da roditelji dugo rade, ali je važno da sednu zajedno da jedu. Takođe, igra je važan ’sastojak’ detinjstva, zato je sjajan način da se povežete sa detetom da se igrate svakodnevno deset minuta jedan na jedan, bez ekrana i uređanja, samo jednostavne igre".

Terapeutkinja ističe i da je kontakt očima jako važan jer pokreće oslobađanje oksitocina, hormona koji pomaže da se osećamo dobro, te da će to pomoći da se dete "vrati" lepom ponašanju.

BONUS VIDEO:

Dete ima napad besa u prodavnici TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)