S prolećem mnogi posežu i za papirnim maramicama zbog sezonske alergije, a stručnjak otkriva i neke veoma neočekivane simptome sezonskih alergija.

Trava i polen za mnoge predstavljaju pravu muku na proleće. Oni koji imaju sezonske alergije znaju da su začepljen nos, kijanje, crvenilo i svrab očiju simptomi koji se najčešće javljaju usled kontakta sa alergenima.

"Međutim, sezonske alergije mogu da uzrokuju i pojavu nekih čudnih simptoma koje mnogi pacijenti i ne povežu sa alergijom", kaže alergolog dr Dujen Ngujen za huffpost.com.

Evo nekih neuobičajenih simptoma sezonskih alergija koje je doktor izdvojio.

Neprijatan zadah

Uzrok neprijatnog zadaha može da bude i polen u vazduhu.

"Kada se previše sekreta slije niz grlo, pacijenti mogu da osete mučninu, pa čak i da povraćaju", kaže dr Ngujen. On ističe da to može da bude dobro okruženje za razvoj bakterija u ustima, koje zatim dovode do neprijatnog zadaha.

Vrtoglavica

Konstantno nakupljanje sekreta u Eustahijevoj cevi, koja povezuje usta i unutrašnje uho, može da stvori pritisak u ušima. To potencijalno može da dovede do hroničnog bola u ušima i do osećaja vrtoglavice.

Gubitak čula mirisa

Poslednjih godina se gubitak čula mirisa najviše povezivao sa kovidom-19, ali zapravo i alergije mogu da uzrokuju ovaj simptom. Alergolog dr Ngujen objašnjava da se to dešava kada su mukozne membrane u nosu veoma iritirane ili začepljene.

Iscrpljenost

Ako se osećate umornije nego inače i ne možete da se odmorite noću, to može biti zbog alergija.

"Pored toga što simtomi alergije utiču na kvalitet sna, mogu da pogoršaju probleme poput apneje spavača i time utiču i na kvantitet sna", kaže imunolog dr Džuli Vent.

Osim toga, alergolog dr Robert Ejčes dodaje da svakodnevna borba tela protiv alergija iscrpljuje telo, pa i to dovodi do osećaja umora.

Bol u grlu

Dok je bol u grlu veoma čest simptom virusnih infekcija, poput prehlade ili gripa, to može da bude i znak da se telo bori sa sezonskom alergijom.

"Zbog povećane proizvodnje sekreta koji se sliva u grlo, što je glavni pokretač upale grla", kaže imunolog dr Vent.

Ona dodaje da bol u grlu može da se javi i usled prekomerne upotrebe antihistaminika, koji dovedu do suvoće grla.

Hrkanje

Začepljen nos je jedan od simptoma sezonskih alergija, koji ograničava disajne puteve i uzrokuje hrkanje, objašnajva dr Vent.

Neobjašnjive glavobolje

Povećan pritisak na sinuse usled začepljenosti u nosu može da bude razlog zašto imate neobjašnjive glavobolje. Glavobolje koje su povezane sa sinusima se najčešće ispoljavaju bolom na čelu i slepoočnicama, a najčešće su najjače ujutru, zbog nagomilanog pritiska od ležanja tokom noći. Kako dan odmiče, ove glavobolje se smanjuju.

Osip

Sezonske alergije mogu da se ispolje i na koži, kroz stanja poput ekcema zbog povećanog zapaljenja u telu.

"Kod nekih može da se javi svrab ili osip na koži u direktnom kontaktu sa alergenom. To se često može videti kada se deca igraju leti na travi i razviju osip koji svrbi nakon vremena provedenog napolju", ističe imunolog dr Džuli Vent.

Svrab na jeziku

Usta ili jezik mogu da svrbe u dodiru sa određenom hranom, ali to ne mora da znači da je u pitanju alergija na hranu. Dr Ejčes kaže da je u pitanju ukrštena reakcija na drugi alergen, pa kao primer navodi banane i ambroziju.

To je poznato kao oralni alergijski sindrom i dešava se kada osoba sa sezonskim alergijskim rinitisom jede voće, povrće, začin ili orašasti plod i dođe do ukrštene reakcije. Najčešće se to može izbeći kuvanjem hrane.

Bilo da imate ove ili neke druge simptome sezonske alergije, potražite savet stručnjaka.

"Generalno, simptomi alergija, bilo da su uobičajeni ili ne, mogu da se tretiraju izbegavanjem alergena, lekovima koji uključuju oralne antihistaminike, nazalne steroidne sprejove i dekongestante", zaključuje alergolog dr Ngujen.

BONUS VIDEO:

Saveti alergologa u predstojećoj sezoni alergija Kurir TV

(Yumama/N. Z.)