Ana Obregon je najavila rođenje u naslovnoj priči za Hola! časopis objavljen ranije u aprilu, sa detaljima o tome kako je koristila uzorke spe**e sina Alesa, koji je preminuo od raka 2020. godine u dobi od 27 godina, da oplodi surogat majku. Obregon, 68-godišnja žena iz visokog društva koja je udata za italijanskog aristokratu Alesandra Lekia, odavno je stalni član ekipe španske televizije, a najpoznatija je po pojavljivanju u serijama kao što je „A las once en casa“.

Priča je izazvala i pravnu i etičku debatu u Španiji, gde je surogat majčinstvo nelegalno, a uzorci spe**e mogu da se koriste samo za oplodnju partnera udovice u roku od 12 meseci od smrti donatora uz njihovu izričitu dozvolu. Obregon je rekla Hola! da je beba Ana Sandra Lekio Obregon rođena 20. marta u Majamiju i da će imati pasoš SAD-a. Ona će biti registrovana u španskom konzulatu u Majamiju pre nego što odleti kući u Španiju, dodala je.

Neki su se pitali da li Obregon treba da bude u mogućnosti da u zemlju unese bebu rođenu metodom koja je nezakonita prema španskom zakonu. Međutim, glumica kaže da ima dokumente koji dokazuju da je ona u Sjedinjenim Državama legalno priznata kao bebina majka, a da je usvajanje deteta rođenog u inostranstvu legalno u Španiji. Dok neki stručnjaci kažu da je zakonitost situacije nejasna, mnogi pravni komentatori kažu da je malo verovatno da će se suočiti sa pravnim problemima po povratku kući. Međutim, slučaj je takođe pokrenuo moralna pitanja u vezi sa surogat majčinstvom. Španski zakon ovu praksu smatra „oblikom nasilja nad ženama“.

Drugi su doveli u pitanje Obregoninu tvrdnju da je ispunjavala samrtnu želju svog sina.

„Čini mi se upitnim da je želja pokojnika bila da se njegova spe**a koristi za oplodnju jajne ćelije u telu žene u drugoj zemlji“, rekao je profesor filozofije Gonzalo Velasko u intervjuu za radio stanicu Cadena Ser.

„Izgleda prilično zamršeno“, dodao je on, poredeći razvoj događaja sa pričom autora horora Stivena Kinga ili melodramatskog španskog reditelja Pedra Almodovara.

Veronika Fumanal, predsednica Španskog udruženja za političku komunikaciju (ACOP), rekla je da ju je ova najava navela na razmišljanje o distopijskoj TV seriji „Crno ogledalo“.

„Kupila je sebi unuku spe**om mrtvog sina“, rekao je Fumanal u intervjuu za Cadena Ser, koji je doveo u pitanje način na koji je Obregon objavila rođenje bebe.

Obregon je pokušala da ublaži kontroverzu, nazivajući debatu u Španiji „apsurdnom“ jer je surogat majčinstvo legalno u mnogim zemljama širom sveta. Španija je jedna od mnogih zemalja u kojima je surogat majčinstvo nezakonito, a u drugim, kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, surogat majčinstvo je legalno, ali ograničeno. Obregon je rekala za Hola! da je surogat majčinstvo „veoma normalizovano” u SAD i da nema rasprave kao u Španiji.

Otkrila je i kako se beba Ana uklapa u njenu porodicu.

„Ova devojčica nije moja ćerka, već moja unuka“, rekla je za Hola! „Ona je Alesova ćerka i kada poraste reći ću joj da je njen otac bio heroj. Obregon je takođe rekla da je Ales oduvek želeo veliku porodicu, i nije isključio da ponovi proces kako bi Ana dobila brata ili sestru. Ali sledeće na dnevnom redu je izdavanje knjige koja govori o surogat majčinstvu, zakazano za objavljivanje 19. aprila.

BONUS VIDEO

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio

 (Yumama/J.D.)