Surogat majka je definisana kao ženska osoba starija od osamnaest  godina, koja bez nadoknade ili sticanja bilo kakve imovinske koristi, a u cilju davanja deteta po rođenju - donoru ili drugom licu, nosi embrion začet postupkom biomedicinske potpomognute oplodnje.

U praksi, to izgleda ovako: u matericu surogat majke se usađuje embrion nastao veštačkom oplodnjom jajne ćelije druge žene. Materica surogat majke narednih devet meseci služi kao inkubator. Tamo gde je to zakonom dozvoljeno, sastavljaju se opširni ugovori između naručioca i "pozajmljene" majke.

Zakonska rešenja

Kod nas je bilo nekoliko javnih rasprava, a 31. avgusta 2009. godine je proglašen Zakon o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja. Njegova primena je počela 1. januara 2010. godine. Članom 56. ovog Zakona (tačka 25), zabranjuje se u postupku biomedicinski potpomognutog oplođenja uključivanje žene koja ima nameru da dete posle rođenja ustupi trećem licu, sa ili bez plaćanja bilo kakve naknade, odnosno ostvarivanja bilo kakve materijalne ili nematerijalne koristi, kao i nuđenje usluga surogat majke od strane žene ili bilo kog drugog lica sa ili bez plaćanja bilo kakve naknade, odnosno ostvarivanja druge materijalne ili nematerijalne koristi.

Iskustva u svetu

Tako je, barem za sada, stavljena tačka na pitanje surogat majke u Srbiji. A, kako je u svetu? Osim u Engleskoj, i od skoro u Poljskoj, ni u jednoj drugoj zemlji Evropske Unije nije dozvoljeno surogat materinstvo. Ono je moguće u Rusiji, Ukrajini, Americi i Kanadi.

Cena za surogat majčinstvo u Poljskoj je između 15 i 22 hiljade američkih dolara, ali cene nisu fiksne i oko njih može da se pregovara. U Kanadi, surogat majka ne može da bude plaćena, ali ima pravo na otplatu troškova koji se kreću od 40 do 50 hiljada dolara. Surogat materinstvo je dozvoljeno u šest američkih država i košta od 80 do 170 hiljada dolara. Troškovi zahvata u Rusiji su 42 hiljade evra, u Velikoj Britaniji od sedam do 15 hiljada funti, a u Ukrajini od 25 do 30 hiljada evra.

Prema rezultatima istraživanja, trećina surogat majki su krvne srodnice ili dobre prijateljice majke primaoca. Svi vidovi roditeljstva, kao što su kvaliteti roditelja, emotivna povezanost, toplina i odgovornost majke prema detetu - bili su u istraživanjima bolje ocenjeni kod surogat porodica nego kod prirodnih. Deca iz surogat porodica ne pokazuju razlike u ponašanju, temperamentu, opštoj aktivnosti, prilagodljivosti novim situacijama i predvidljivosti reakcija u odnosu na decu iz prirodnih porodica.

Reč naših stručnjaka

Imajući u vidu da su indikacije za surogat roditeljstvo: nedostatak materice - bilo urođen, bilo stečen posle operativnog tretmana, uz prisustvo jednog ili oba jajnika, zatim teška oboljenja žene čiji bi život bio ugrožen trudnoćom, kao i to da su te indikacije retke - interesovanje za surogat majkom u Srbiji svakako postoji, ali u očekivano malom broju slučajeva. Moralni (etički) i pravni problemi surogat roditeljstva nisu u potpunosti definisani, pa u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju, ova reproduktivna metoda nije prihvaćena. Čak se i u zemljama gde je primena te metode zakonski regulisana, u izvesnim slučajevima  dešavalo da je roditeljstvo moralo da se utvrđuje u sudskom postupku - izjavili su prof. dr Aleksandar Ljubić, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KBC Srbije i dr Jelena Micić, ginekolog iz iste ustanove.

Dileme surogat roditeljstva

U Ministarstvu zdravlja Srbije smo pokušali da dobijemo odgovore na pitanja: Koji su razlozi navedeni protiv surogat majke u toku javne rasprave? Da li žene iz naše zemlje mogu da «traže» surogat majku u drugoj državi, gde je ovaj oblik lečenja neplodnosti zakonski dozvoljen? Nažalost, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore. Ipak, potrudićemo se da pronađemo roditelje koji bi se odlučili za surogat majku, kao i majku koja je to već bila.

I dok jedni zagovaraju surogat materinstvo kao plemenit, hrabar i nesebičan čin, drugi smatraju da je ono neprirodno. U stvari, surogat materinstvo je neuobičajena pojava, koja izaziva mnoge dileme i strahove. Možda bi bilo bolje otvoriti vrata specifičnim slučajevima, nego bilo šta braniti, jer praktična pitanja sigurno ne mogu da se reše  zabranama.  

Ja sam nakon ovog istraživanja jedino shvatila da dva i dva nisu uvek četiri, i da u prirodi dve kapljice vode, i još dve, čine jednu - nikada istu. Zato je, kao i u svemu drugom, neophodno da se problem sagleda iz različitih uglova, da bi se došlo do najboljeg rešenja, kojim bi sve strane bile zadovoljne.

Surogat majke u svetu zvezda

U junu prošle godine zvezda serije "Seks i grad", Sara Džesika Parker i njen muž Metju Broderik, postali su roditelji bliznakinja koje je na svet donela surogat majka. Sara je skoro izjavila da je za nju, najlepši parfem na svetu miris mokrih pelena!

U stranim medijima u toku prošle godine se pojavila i vest da je medicinska sestra Helen izjavila da je ona surogat majka najmlađeg sina Majkl Džekosnovog najmlađeg sina Princa Majkla Džeksona II.

U decembru prošle godine dvadesetosmogodišnja pevačica Tila, model i zvezda MTV-jevog rijaliti programa, otkrila je preko svog profila na Twitteru da je u drugom stanju. Ona je napisala: "Važna vest! Biću surogat majka mom bratu i njegovoj supruzi. To je moj božićni poklon za njih dvoje. Trudna sam i volim svog brata." Dodala je i kako će trudnoća uveliko promeniti njen, ali i bratovljev život. Ovo su samo neki od primera kako se ostvaruje želja za roditeljstvom.

Tekst priredila Vesna Stanimirović