Dok neki roditelji smatraju da je presvlačenje pred detetom normalno, posebno ako je reč o porodici koja živi u jednosobnom stanu ili kada je dete još malo. Međutim, psiholozi i seksolozi ne dele ovo mišljenje. Stručnjaci su za portal Gazeta.Ru rekli kakvu opasnost za psihu devojčice može predstavljati očeva navika da se presvlači pred ćerkom.

Olga Eliseeva , psiholog, geštalt terapeut ističe: "Posle tri godine deca počinju da shvataju svoj pol, a od ovog uzrasta je važno naučiti dete intimnim granicama. Pravilo kupaćih kostima: niko nema pravo da dodiruje ili gleda u grudi i genitalije, osim majke i lekara (uz dozvolu roditelja). Dete takođe treba da zna da pravilo da se drugima ne pokazuje golo telo važi i za druge ljude. Kada se otac presvuče pred ćerkom starijom od tri godine, on krši rodne granice, što stvara psihičku traumu."

"U budućnosti to može da ugrozi se*sualno uznemiravanje i nasilje, rani sek*ualni odnos. Činjenica je da odsustvo se*sualnih granica u porodici stvara odsustvo sek*ualnih granica u društvu. Zato se ove granice moraju poštovati u porodici. I što je dete starije, to je više granica. Sve ovo se odnosi ne samo na oca, već i na druge rođake i prijatelje. Ako majka primeti da se stric, stariji brat, deda ili drugi muškarac koji je član porodice može pojaviti bez odeće pred detetom, onda je to razlog da preuzmete kontrolu nad situacijom i sprečite da se to dogodi."

"Ako je vaša ćerka videla golog člana porodice, važno je reći: "Ovo je bila nezgoda i neće se ponoviti."

Anton Orlov, psiholog-seksolog iz Rusije objašnjava: "Normalnost" ove prakse zavisi od kulturnih karakteristika. U nekim kulturama, presvlačenje u prisustvu dece smatra se normalnim i ne izaziva probleme. Međutim, u društvu u kojem se stavlja snažan naglasak na lične granice, ovo može biti razlog za zabrinutost. Neki očevi kod kuće nose šorts i majicu. A ako dete to vidi od detinjstva, možda će biti naviklo da se njegovi roditelji oblače. Štaviše, mala deca (do četiri ili pet godina) to obično ne doživljavaju kao nešto neprihvatljivo.

Ali ne treba zaboraviti da dete raste, a seksualnost se u njemu budi. Kod devojčica se to uglavnom javlja nakon 11 godina (rana adolescencija). A otac je standard, smernica po kojoj će ona u budućnosti graditi odnos sa muškarcem. Stoga, morate unapred da razmislite o ovoj temi - počevši od pete godine, trebalo bi da razgovarate o pitanju presvlačenja sa detetom: "Da li ti smeta ako se presvučem?"/"Da li možeš da izađeš iz dobe dok se presvučem?" - ističe psiholog.

Ako se to dogodilo slučajno (na primer, ćerka je ušla u otključano kupatilo i videla golog oca), nema potrebe da se plašite ili paničite, samo se pokrijte odećom i recite da se to više ne dešava. Ako devojka postavlja pitanja o genitalijama, potrebno je da mirno objasnite da muškarci i žene imaju različite genitalne organe.

Jurij Grjazev, klinički psiholog, psihoanalitičar otkriva: "Nijedna odrasla osoba bilo kog pola ne sme da se presvlači ni pred jednim detetom – svojim ili tuđim. Čak i ako deca još ne razumeju šta je se*sualnost, pogled na golo telo može preterano stimulisati njihovu psihu. Isto važi i za naviku hodanja polugolog roditelja po kući. U suprotnom, roditelji grubo upadaju u lični prostor svoje dece. Ako porodica živi u jednosobnom stanu? Pa, moraćete da tražite mesto za presvlačenje dalje od dečijih očiju. Na primer, možete napraviti paravan za presvlačenje.

BONUS VIDEO: 

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

(Yumama/T.A.S.)