Kada stigne mala bebica u kuću, jedan od najvećih strahova roditelja je upravo prvo kupanje. Ako ste uspeli da savladate tehniku, važno je da obratite pažnju na ove detalje zbog kojih često bebama bude neugodno kupanje. Za neke stvari ste možda i znali, ali na neke niste ni obraćali pažnju, zato vam ukazujemo šta treba da uradite kako bi ovaj divan ritual bio lep i ugodan kako za vas tako i za vašu bebu.

Tri kupanja nedeljno je idealno

Činjenica je da se bebe često isprljaju posebno kada porastu, međutim svakodnevno kupanje može da šteti pre svega koži bebe, odnosno da je dodatno isuši i izazove ekcem. Zato stručnjaci savetuju da je najbolje dete kupati tri puta nedeljno. Naravno genitalije treba češće prati zbog nužde, posebno kod devojčica.

Bebu kupate previše hladnom ili toplom vodom

Uvek budite sigurni da je temperatura vode kojom kupate bebu odgovarajuća. Naime, ona bi trebalo da iznosi između 35 i 37 stepeni stepeni. Najbolji test je da svojim laktom proverite vodu pre nego što spustite bebu.

Osigurajte bebu u kadi i nemojte da prepunite kadicu

Ukoliko držite bebu dok je kupate, najbolje je da to rade oba roditelja, jer vrlo lako može da vam isklizne iz ruke. Ukoliko je postavljena na plastičnoj sedilici, pazite takođe da ne isklizne jer su njihovi pokreti i stabilnost jako ograničeni.

Dete, kupanje, pranje kose
Shutterstock Kupanje deteta

Izbegavajte da koristite jake kupke i sapune

U radnjam ima pregršt prozvoda za negu bebe, iako svi izgledaju primamljivo i mirišljavo posebno obratite pažnju na sastav. Izbegavajte proizvode koji sadrže jako mirisne hemikalije, paraben i alkohol. Skupo ne znači da je i kavlitetno, probajte nekoliko kupki i procenite sami koja prija koži vaše bebe.

Pazite kako je brišete

Najbolje je da bebu uvijete u veliki peškir i da je blago tapkate po koži. Ako grubo trljate, skinćete zaštitni sloj kože, zbog čega može da se javi crvenilo i iritacija.

Igračke, kupanje
Shutterstock Igračke za kupanje su leglo bakterija

Proverite uvek sve igračke sa kojima se beba kupa

Gumene igračke za bebu dok se kupa mogu da budu sjajna zabava, ali i potencijalna opasnost. Voda koja često ostaje u njima, i teško se vadi može da stvori plesan, što je posebno opasno ako ih beba stavlja u usta. Ukoliko možete izbegavajte ih ili ih posle svakog kupanja dobro osušite.

Ne žurite sa kupanje

Tako stvarate bebi nervozu, ali često se desi da propustite neki dao da operete. Zato je kupajte uvek u isto vreme i učinite da to bude užitak i za vas i bebu. Kupanje zna da umiri bebu i najbolja je uvertira u spavanje. Zato se potrudite da bebu kupate temeljno i nežno.

(Yumama)