Kada je vaša beba u fazi „stavljanja svega u usta“, želećete da što češće očistite njene igračke, kao i predmete koji dospeju u njene ručice. Dovoljno je samo da pomislite kako leže na zemlji veliki deo vremena (beba zadovoljno "otkriva" kako padaju). Da li biste vi želeli da stavite nešto u usta što je ležalo na podu čitavih nedelju dana?
Igračke su, takođe, često pokrivene pljuvačkom (posebno ako bebi rastu zubići), čak i hranom (ako je dete upravo jelo). Ukoliko su vam u poseti bili roditelji sa decom, ona su sigurno dirala bebine igračke, što znači da morate što pre da ih očistite.

Odstranite alergene

Ako je vaše dete alergično na prašinu i grinje, koje su jedan od najčešćih okidača za nastanak alergija i astme, stavite njegove plišane igračke u tanku plastičnu vrećicu, pa odložite u zamrzivač na 24 sata, jednom nedeljno. Potom igračke blago očistite usisivačem (odgovarajućim nastavkom), pa ih protresite na otvorenom, najbolje napolju. Da biste plišane igračke oslobodili od prašine i grinja što je više moguće, operite ih jednom nedeljno. Takođe, ograničite broj igračaka koje dete želi da ima u svom krevetu.

U tekstu koji sledi saznaćete čime i na koji način to možete da uradite, a da bude bezbedno za bebu. Zaboravite na izbeljivač (varikinu) i druge opasne hemikalije, pa čak i skupe ekološke proizvode. Napravite sopstvene! Idealno rešenje je da očistite bebine stvari i igračke kao što su to činile naše bake i deke. I, ne brinite, možete da zadržite usisivač!

1. Rešite se nepotrebnih stvari

Pre nego što prionete na posao, napravite red u ormarima, fiokama i na policama - to je važan deo prolećnog čišćenja, posebno ako imate dete koje pati od alergija. Odvojite stvari koje vam nisu potrebne: sortirajte ono što možete da poklonite, i ono što je za bacanje (na primer, dečje igračke koje su pohabane, jer se one teško održavaju). Kada se oslobodite viška sitnica, drangulija i ukrasa - biće manje prašine u celoj kući. Predmete koje povremeno koristite, odložite na mesto gde neće da skupljaju prašinu. Prostor oslobođen „nereda“ se lakše čisti, ali i lakše održava čistim!

Isto važi i za igračke. Pre nego što počnete da ih čistite, bacite one sa kojima se dete više ne igra, koje su izgubile svoju funkciju, ili su se pokvarile.PageBreak

2. Napravite sami sredstva za čišćenje igračaka

Sirće

Da biste dobili delotvoran, a jeftin rastvor za čišćenje igračaka, potrebna vam je šolja vode i šolja destilovanog belog sirćeta. Pomešajte ih, pa uspite u flašu sa raspršivačem. Samo malo poprskajte na krpu, a zatim obrišite igračke. Miris sirćeta nestaje u potpunosti nakon što se igračka osuši, i ne ostavlja nikakav trag. Sirće je jestivo... ali pomoću njega možete i odlično da čistite!

Soda bikarbona

Neperive plišane igračke, kojima je potrebno osveženje, ili jako uprljane igračke koje ne mogu da izdrže ceo ciklus pranja, očistite uz pomoć sode bikarbone - koja apsorbuje vlagu i pomaže u

Očistite igračke koristeći prirodne sastojke koje možete sami da napravite. Em, ne sadrže opasne hemikalije, em ćete da uštedite

otklanjanju nečistoća i neugodnih mirisa. Stavite igračke u plastičnu vrećicu i pospite sa nekoliko kašičica sode bikarbone (zavisno od veličine igračaka). Lagano ih protresite i ostavite tako oko pola sata, a zatim iščetkajte mekom četkom ili otklonite višak praha usisivačem.

Eko pasta

Za plastične igračke kojima je potrebno više ribanja, napravite pastu od vode i sode bikarbone. Njena abrazivna svojstva će vam pomoći da izbacite prljavštinu nakupljenu u pukotinama i procepima (ne morate da brinete o hemikalijama, jer su supstance jestive). Naravno, obavezno je dobro ispiranje.PageBreak

ciscenje-igracaka-ekoloskim-sredstvima
3. Pranje, brisanja sušenje

Plišani drugari

Izbegavajte pranje igračaka koje imaju tvrde, nesavitljive delove ili vrlo čvrsto punjenje (deformisaće se), kao i ušivenu odeću ili druge dodatke. Ako igračke perete ručno, dodajte dve-tri kašike belog destilovanog sirćeta u toplu vodu za dodatno osvežavanje.Plišane igračke koje mogu da se peru mašinski, stavite u jastučnicu, zatvorite je, pa u mašinu za pranje rublja, na program sa nižom temperaturom pranja. Poželjno je dvostruko ispiranje. Osušite igračke na vazduhu, a zatim blago iščetkajte.

Plastične igračke

Operite ih u posudi napunjenoj toplom vodom, u koju je dodat blag deterdžent za sudove. Potom ih isperite i stavite na peškir, da se osuše na vazduhu. Ukoliko su napravljene od tvrde plastike (koja podnosi višu temperaturu), možete da ih operete i u mašini za pranje posuđa - stavite ih na gornju policu. Naravno, ako su bez baterija i sličnih komponenti. Igračke koje ne možete da potopite, obrišite mekom krpom koju ste poprskali univerzalnim antibakterijskim sredstvom za čišćenje.

Dajte prednost igračkama koje mogu da se operu, a odbacite one koje ne mogu da se dobro očiste, ma kako lepe bile

Zatim ih prebrišite dobro isceđenom vlažnom krpom. Plastične knjige za bebu obrišite krpom namočenom u čisto sirće, a potom isperite toplom vodom.

Drvene igračke

Dovoljno je da ih samo obrišete vlažnom krpom, tek da uklonite prašinu. Ako su se njima igrala i druga deca osim vaše, a zabrinuti ste zbog bakterija, operite ih toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa. Drvene igračke ne smeju dugo da budu u vodi, i odmah moraju da se osuše, inače drvo može da se izvitoperi.
S obzirom da drvene igračke ne bi trebalo

Savet + Da biste izbegli eventualne bolesti, naučite dete da opere ruke nakon svake igre. To je naročito važno ukoliko je bilo van kuće. Pranje ruku pre nego što se deca igraju svojim, "kućnim" igračkama, može da spreči širenje bakterija.

uranjati u vodu, odličan način da ih očistite jeste da ih poprskate rastvorom sirćeta i vode, a zatim da ih dobro obrišete suvom krpom.

Igračke sa metalnim delovima

One nikako ne vole da budu vlažne, inače mogu da zarđaju, a njihovi pokretni delovi da „popuste“ i prestanu da se pokreću. Stoga je rešenje da se obrišu sasvim malom količinom rastvora vode i sirćeta, a zatim obrišu suvom krpom.

Osetljiva elektronika

Za čišćenje igračaka sa ugrađenom elektronikom koristite se posebno dizajnirane vlažne maramice, a možete i da ih istrljate mekom krpom namočenom u alkohol. Pređite preko površina, a zatim pustite da se osuše. Takođe, igračke na baterije poprskajte rastvorom sirćeta i vode (u razmeri jedan prema tri), a zatim obrišite suvom krpom.

Igračke za kupanje

Izbegavajte igračke za kupanje sa rupama, jer se nikada dobro ne osuše iznutra, pa lako postaju podloga za razvoj buđi. Da biste sprečili razmnožavanje bakterija, igračke nakon svake upotrebe operite toplom vodom i deterdžentom. Takođe možete da ih operete mešavinom jednakih delova sirćeta i tople vode. Nakon toga ih dobro isperite, iscedite vodu iz njih, a potom okačite da se osuše u mrežastoj vrećici (ili ih stavite u „rešetkastu“ plastičnu korpu).

Snežana Damnjanović Mitić