Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čišćenje igračaka ekološkim sredstvima

Saznajte čime i na koji način možete da operete igračke, a da to bude bezbedno za bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada je vaša beba u fazi „stavljanja svega u usta“, želećete da što češće očistite njene igračke, kao i predmete koji dospeju u njene ručice. Dovoljno je samo da pomislite kako leže na zemlji veliki deo vremena (beba zadovoljno "otkriva" kako padaju). Da li biste vi želeli da stavite nešto u usta što je ležalo na podu čitavih nedelju dana?
Igračke su, takođe, često pokrivene pljuvačkom (posebno ako bebi rastu zubići), čak i hranom (ako je dete upravo jelo). Ukoliko su vam u poseti bili roditelji sa decom, ona su sigurno dirala bebine igračke, što znači da morate što pre da ih očistite.

Odstranite alergene

Ako je vaše dete alergično na prašinu i grinje, koje su jedan od najčešćih okidača za nastanak alergija i astme, stavite njegove plišane igračke u tanku plastičnu vrećicu, pa odložite u zamrzivač na 24 sata, jednom nedeljno. Potom igračke blago očistite usisivačem (odgovarajućim nastavkom), pa ih protresite na otvorenom, najbolje napolju. Da biste plišane igračke oslobodili od prašine i grinja što je više moguće, operite ih jednom nedeljno. Takođe, ograničite broj igračaka koje dete želi da ima u svom krevetu.

U tekstu koji sledi saznaćete čime i na koji način to možete da uradite, a da bude bezbedno za bebu. Zaboravite na izbeljivač (varikinu) i druge opasne hemikalije, pa čak i skupe ekološke proizvode. Napravite sopstvene! Idealno rešenje je da očistite bebine stvari i igračke kao što su to činile naše bake i deke. I, ne brinite, možete da zadržite usisivač!

1. Rešite se nepotrebnih stvari

Pre nego što prionete na posao, napravite red u ormarima, fiokama i na policama - to je važan deo prolećnog čišćenja, posebno ako imate dete koje pati od alergija. Odvojite stvari koje vam nisu potrebne: sortirajte ono što možete da poklonite, i ono što je za bacanje (na primer, dečje igračke koje su pohabane, jer se one teško održavaju). Kada se oslobodite viška sitnica, drangulija i ukrasa - biće manje prašine u celoj kući. Predmete koje povremeno koristite, odložite na mesto gde neće da skupljaju prašinu. Prostor oslobođen „nereda“ se lakše čisti, ali i lakše održava čistim!

Isto važi i za igračke. Pre nego što počnete da ih čistite, bacite one sa kojima se dete više ne igra, koje su izgubile svoju funkciju, ili su se pokvarile.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica