Višnja Kostić je mama četvoro dece, popadija i profesorka srpske književnosti i jezika, živi u selu Gračac kod Vrnjačke banje i udata je za sveštenika Milana. Na svom Instagram nalogu deli trenutke sa porodicom, odgovara na duhovna pitanja, ali predlaže i sjajne posne i mrsne recepte u zdravoj varijanti.

Njena porodica zrači toplotom, ljubavlju i osećajem doma, a pitali smo Višnju kako izgleda njihova svakodnevica - kakve sve obaveze postoje:

"Volela bih kada bih na pitanje o svakodnevnici mogla da odgovorim lako, ali naš svakodnevni život u mnogome zavisi od obaveza svakog člana i nemamo neku određenu rutinu. Nedelja nam je jedini dan u nedelji koji ustaljeno provodimo na Liturgiji, u druženju sa našom zajednicom i obično na popodnevnom ručku kod suprugovih ili mojih roditelja."

undefined
Privatna arhiva 

Kao i većina mama u Srbiji, Višnja je pravi organizator, a evo koje obaveze ima kao popadija i mame četvoro dece:

"S obzirom da ne živimo u gradu, a da deca imaju i školske i vannastavne aktivnosti, život je užurban, dosta je obaveza. U porodici sam najčešće organizator, uglavnom pratim ko kada ima aktivnosti, ko je od nas slobodan da ih odveze. Trenutno spremamo budućeg prvaka. Što se tiče moje uloge popadije, važno mi je da budem prisutna, da pomognem kad god mogu, da pružim podršku suprugu kada mu je potrebno, da nedeljom imamo spremno neko posluženje - kolač, kafu, čaj … Mislim da je i ljudima drago kada smo prisutni, kada im pružimo osmeh, lepu reč i saslušamo ih. To nekako doživljavam kao naš poziv, da budemo tu." - rekla je Višnja.

U njihovoj porodici kućni poslovi nisu "izumrla" dečija veština - mališani su voljni da pomognu i imaju svoje obaveze:

"Dve starije devojčice vole da spremaju hranu, najmlađa devojčica i dečak vole da uzmu krpu - prebrišu police ili naprskaju stakla i brišu. Ja im ne branim iako to nije idealno, ali svaka pomoć je dobrodošla, a posebno za njih dobra. Pomognu nekada oko usisavanja svo četvoro. Naravno, svoju sobu moraju da spreme i to ne diram dok sami ne urade. Smatram da je vrlo važno za njih da imaju obaveze i da pokazuju interesovanje da pomognu."

Popadija i mama Višnja otkriva da vaspitavanje više dece u porodici može da bude izazovno:

"Svako ima svoj karakter, i ako težite da negujete individualnost, onda kao roditelj svakoj ličnosti morate da pristupate posebno. Nema univerzalnih pravila. To možda deluje teško, ali zapravo je jako interesantno i uzbudljivo. Traži kreativnost i domišljatost na njihove razne pokušaje da "probiju granice". Nekada im i popustimo, ali naravno sve sa merom. Veoma se trudim da sačuvam njihove različite prirode, a da opšta pravila svi poštuju. Mada, ako biste pitali našu najstariju ćerku rekla bi vam da jedino nju vaspitavamo." - našalila se Višnja na kraju.

Većina roditelja često ima važan i težak zadatak da stvori dobre odnose između braće i sestara u porodici, posebno ako postoji razlika u godinama ili u kriznim periodima poput puberteta - evo kako su Višnja i njen suprug uspeli da izgrade lepe odnose među decom:

"Kao i sva deca imaju faze ko se sa kim najlepše slaže i najviše druži, ali generalno su vezani i imaju lep odnos. Ono što mi je jako bitno je da se međusobno štite van kuće. Moj savet je da je model koji roditelji postavljaju ključan i za njihov odnos. Ako su otac i majka bliski i pažljivi jedno prema drugom, ne mogu ni deca usvojiti neki treći model. Takođe, sa decom se stalno i neumorno priča koliko je bogatstvo to što ih je više, koliko je velika stvar to što će u životu uvek imati na koga da se oslone u svetu koji se sve više otuđuje. Insistiram na tome da moraju imati na umu da su jedni drugima uvek na prvom mestu. Sada su mali i još uvek to ne razumeju. Različite su razvojne faze, pa je to i prirodno, ali jednoga dana kada svi odrastu razlike u godinama neće biti bitne, a oni će imati jedni druge."

Pitali smo Višnju koji su iz njenog ličnog iskustva najveći izazovi u roditeljstvu koji se najteže prevazilaze?

"Roditeljstvo je nekada bila sasvim prirodna stvar i kako kaže jedna afrička poslovica: celo selo je potrebno da se odgoji i vaspita dete - celo selo ili bar porodica i jesu odgajali decu. U tom smislu, kada živimo u postpostmodernom svetu u kome nema nikakvih jasnih pravila i vlada opšta difuznost u svemu, pa i u vaspitanju, čini mi se da mi najteže pada borba sa okolinom, sa nametnutim standardima uspeha, uspešnosti, lepote, sa nametnutim i stvarnim opasnostima. Zapravo, opterećenost roditelja i stalna briga često stvaraju neprirodne situacije i otežavaju nam momenat prirodnosti, opuštenosti, uživanja u roditeljstvu."

Veliki post je počeo 18. marta i traje sve do najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa koji se ove godine proslavlja 5. maja. Mnogi naši čitaoci imaju dileme kako uvesti deci u post i šta im pripremati za obroke? Višnja nam je otkrila na koji način njena deca počinju da poste, kao i šta im sprema u posnim danima:

"Za sada poste dve starije devojčice, a uskoro će im se priključiti i najlmlađa. Nekako to počinjemo postepeno od četvrte godine i malo po malo povećavamo broj dana posta. Izbirljivi su što se tiče hrane, a imaju i različite ukuse. U periodu posta jedu više voća i orašastih plodova. Najstarija voli neobičnu kuhinju i hoće da proba i humuse, falafel, posni pesto i slično, dok je mladja klasičan tip. Voli pasulj, grašak, djuveč,… domaća jela. Tako da balansiramo, spremamo raznoliko i kao što moji pratioci znaju, trudim se da bude uvek zdravija opcija."

Pitali smo Višnju koji savet može da kaže mamama koje žele da imaju veliku porodicu:

"Savet je da se ne trude da svima udovolje, da se pomire sa činjenicom da mnogo toga neće stizati, da neće imati sređenu kuću, ispeglan veš, a često ni energije, ali da ako sve to stave po strani - onda će imati više ljubavi, pažnje i životne radosti. Laž je da je sve stvar organizacije, jer jedan zapušen nos može sve da pretumba, ali zaista je mnogo više lepih trenutaka."

Kako deca treba da se ponašaju u crkvi, u čemu mogu da učestvuju, šta uraditi kada je dete nemirno - ova i mnoga pitanja interesuju mlade roditelje kada idu na Liturgiju i bogosluženja: 

popadija visnja 2.jpg
Privatna arhiva 

"Deca treba da budu deca, uvek i svuda. Tu smo mi odrasli da postavljamo granice. Deca traže autoritet, zdrav i odgovoran. Mi smo njihov najbolji primer. U zavisnosti od uzrasta oni uzimaju učešče u pojedinim radnjama - dečaci mogu pomagati u oltaru, a devojčice za pevnicom. Svako prema svojim talentima. Naravno, ako je dete previše nemirno i glasno, izvedete ga napolje, vratite opet. Potrebno je zdravorazumski pristupati tome." - objasnila je Višnja.

Kada se ostvarimo u ulozi roditelja, pred nama je puno izazova i prepreka, ali puno više lepote, ljubavi, radosti i snažnih životnih lekcija.

"Od svoje dece sam naučila mnogo toga. Naučili su me na prvom mestu da je blagoslov Božiji iznad svake ljudske mudrosti. Poverenje, ljubav bez granica i pitanja, bez razloga samo su neke vrednosti koje učimo kao roditelji." - istakla je Višnja.

Koje su to najlepše hrišćanske vrednosti koje roditelji mogu da prenesu detetu?

"Najvažnija za mene kao majku jeste svakako da je Bog ljubav i da je naš najveći zadatak napredak u vrlini, čak i onda kada osećamo da smo sasvim pali, da moramo da nastavimo da se trudimo. Da budemo radosni u svojoj borbi." - objasnila je Višnja.

popadija visnja3.jpg
Privatna arhiva 

Za kraj, pitali smo popadiju i mamu četvoro mališana kakvo je detinjstvo dece kojima je crkva drugi dom?

"Mislim da je to jedno posebno detinjstvo i veliki Božiji dar. Od detinjstva imati svest o Božijem prisustvu i Njegovoj beskrajnoj ljubavi za nas velika je duhovna podrška za čitav život. Mislim da je crkva idealno mesto gde se deca uče poretku, uče se da postoji njihovo mesto, da postoji vreme za sve. Dok čekaju na Sveto Pričešće, vežbaju se strpljenju i da ne mogu baš sve da dobiju kada oni žele. To je odličan način da se od malih nogu nauče da prihvate stvari kakve jesu i da će nagrada za trud doći, neizostavno. Danas je to jako važno."

"Želim svim čitaocima srećan početak posta, da u duhu radosti dočekamo proslavljanje najvećeg od svih praznika- Hristovog Vaskrsenja." - poručila je Višnja Kostić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa

(Yumama/T.A.S.)