Promena pelena za mnoge roditelje može da bude zastrašujuća misija - kako izabrati pravu veličinu, koliko često da se menjaju i kako savladati dete tokom promene pelene. Zbog toga su stručnjaci ukazali u čemu se najčešće greši i kako najbolje bez muke i stresa promeniti bebi pelenu.

Napravite od toga igru

Najveća greška koju roditelji prave je da tokom menjanja pelene "ignorišu" bebu da bi što pre obavili posao. Pokušajte da joj date omiljenu igračku ili joj pričajte i pevajte, u suprotnom će da vam se brzo izmigolji i pobegne. Jedan mali savet: izbegavajte da bebi u ruke dajete grickalice ili bilo koju vrstu hrane i neku igračku koja se teško pere, jer svi dobro znaju da kaka može slučajno završiti svuda, pa vas onda čeka i dodatni posao.

Oblačite bebu praktično, a ne za slikanje

Normalno je da svaki roditelj voli da lepo obuče svoju bebu u razne haljine ili kombinezone, ali onda kada beba napuni pelenu krenete da proklinjete sebe što ste to uradili jer se teško skida. Savet: izbegavajte sve što mora da se skida preko glave, jer ako je umazano od kake, to postaje veoma nezgodno.

Koristite hladnu vlažnu maramicu

Bebe, posebno kada malo ojačaju, mogu da budu jako uznemirene kada ih sputite za menjanje pelene. Iako ste ubeđeni da je to zbog toga što hoćete da je presvučete, ne, zapravo je zbog hladnog vazduha koji ih iznenada "udari" kada skinete toplu pelenu. Da ne biste šokirali njihovo osetljivo područje, učinite prelaz glatkijim hladnom vlažnom maramicom iz torbe.

Beba, presvalačenje, pelene
Shutterstock Menjanje pelena

Odabir prave pelene za vašu bebu

Dansa kada imate da birate, rediteljima je još teže da nađu idealne pelene baš za njihovu bebu. Pa krenite u isprobavanje...Ono što je važno jeste da obratite pažnju da ne postiji rekacija na određeni materijal. A što se tiče veličine, pratite težinu bebe i broj pelena koji joj odgovaraju. Vidite da li propuštaju ili ostavljaju određene crvene tragove kada ih skidate i tako ćete najbolje znati da li su prevelike i premale.

I na kraju budite strpljive, zbog čestog menjanja pelena na kraju ćete postiti "ekspert" i radićete to brzo i rutinski.

I još jedan mali savet za kraj, ukoliko vaše dete otkije samolepljivi deo koji drži pelenu i počne da je skida, postoji rešenje i za to...jednostavno obrnite pelenu i onaj deo koji ide na guzu stavite napred, a zalepite pelenu pozadi i eto, biće na svom mestu sve dok vi ne odlučite da je skinete.

(Yumama)