Biti majka je teško, a biti baka još teže: uostalom, ne gledaju je samo njena deca, već i unuci! Problem otežava razlika u godinama: nesumnjivo je baka mudrija, ali život se tako brzo menja, a u nekim slučajevima međugeneracijski jaz je nepremostiv.

Bake su uglavnom tople, mire, pune razumevanja i vole da razmaze unuke. Ali, postoje i one koje su sklone kritikovanju i grdnji - žele da njihovi unuci budu savršeni, a savršeni znači onako kako su one zamislile. Postoje fraze koje takve bake govore, a koje mogu da povrede decu:

1. "Zar te to nisu učili kod kuće?" - Postoji niz veština za koje bake veruju da bi svi unuci trebalo da imaju. A možda čak i razmišljaju potpuno ispravno. Ali sva deca nisu savršena, i odjednom se ispostavlja da vaša voljena unuka ne zna kako da pegla odeću ili da ljušti krompir. Ili, što je još gore, ne stavlja stvari u orman na vreme... I onda se čuje upravo ova fraza koja vređa decu. Prvo, poruka ide roditeljima, odnosno da su oni sami krivi (a deca najčešće brane svoje mame i tate). Drugo, ovako pokazujete deci da su nešto propustila, da nisu dovoljno dobra. Umesto ove fratze, možda je bolje da vi probate da naučite dete.

2. "Ist/a si kao kao tvoja majka (otac)!" - Uglavnom se ova fraza izgovara u negativnoj konotaciji i koriste je svekrve zbog snaje i tašte zbog zeta. Ne bi trebalo da uvlačite dete u sukobe i naglas iznosite svoje mišljenje. Ne izgovarajte takve fraze, jer deca vole svoje roditelje, smatraju ih za uzore i ovako možete da ih povredite i negativno utičete na njih.

3. "Da li je tvojim roditeljima uopšte stalo do tebe?" - Fraza koja direktno podrazumeva odgovor "ne!" U stvari, ovo je retoričko pitanje, jer je baka već sve rekla. Naravno, dete je uvređeno - u stvari, roditelji su angažovani, samo, možda, drugačije nego što baka pretpostavlja. A ako ne, zašto napadati dete? Za šta je ono kriv? Ako baka oseća da dete ima ozbiljnu prazninu u znanju u nečemu, onda je bolje da o tome razgovara direktno sa roditeljima, bez unuka. 

4. "Još je mali..." - O ovome baka može reći nekom drugom u prisustvu svog unuka (unuke). Ne, ona ni na koji način ne želi da uvredi dete, samo gažali, brine o njemu. Ali unuk koji je već porastao može da bude veoma uznemiren što ovo čuje. Umesto toga naglasite kako je on odrastao, ovaj najbolji, najjači i najodgovorniji unuk, samo mu nešto ne ide za rukom i određene stvari trenutno ne može da uradi.

5. "U šta će izrasti ovo dete?" - U ovoj frazi čuje se sumnja, ako i neizvesnost, da nešto nije dobro. Ako baka nije uverena u svetlu budućnost svog unuka, ko će onda? Ulijte svom detetu poverenje da će mu u životu sve uspeti! Neka stekne samopouzdanje od malih nogu.

BONUS VIDEO:

Mama se posvađala sa kasirkom TikTok/samanthamary1989

(Yumama/T.A.S.)