Vesna Milićević je mama devetoro dece, a posle osam dečaka, nedavno je na svet stigla i devojčica Mila. Porodica je rodom iz Medveđe, ali već godinama žive u Italiji gde su sva deca rođena. Vesnu nazivaju supermamom, a kako otkriva za Yumamu oduvek je maštala o velikoj porodici:

"Suprugova i moja želja bila je velika i srećna porodica i hvala Bogu to smo i ostvarili."

Vesna je prošla kroz 9 trudnoća i porođaja, i na svet donela Luku, Stefana, Đorđa, Aleksu, Nikolu, Dušana, Petra, Pavla i ćerkicu Milu.

mama devetoro dece000007.jpg
Anna Betozzo 

"Moja iskustva sa trudnoćama i porođajima su sjajna. Imala sam podršku divnog medicinskog osoblja oko sebe (sa doktorom koji me je porađao smo čak postali i kućni prijatelji).Trudnoće su mi uvek bile uredne i bez komplikacija - na šta je verovatno uticao i zdrav način života. Kada kažem zdrav način života mislim na zdrave navike što se tiče ishrane i na fizičku aktivnost."

mama devetoro dece000001.jpg
Privatna arhiva 

Svako dete je posebno, jedinstvenog temperamenta i potreba, a svaki put kada postajemo roditelj, iznova se menjamo i rastemo. Pitali smo Vesnu šta joj je najteže, a šta najlekše bilo kod odgajanja dece:

"Mislim da je najteže odgajati prvo dete, susrećete se sa "nepoznatim", puno je "nepotrebnih briga". Sa detetom se rađate i vi kao roditelj i tu počinje "avantura". Kako su mi se rađala ostala deca bilo mi je sve lakše, bila sam iskusnija i sa lakoćom sam prelazila sve faze sa njima (od grčeva, zubića, padova pri prohodavanju, polascima u vrtić, školu, puberteta…)" - objasnila je mama devetoro dece.

mama devetoro dece.jpg
Anna Bertozzo 

Posle 8 sinova stigla je Mila, a mama Vesna otkriva da li za sada primećuje razliku u odgajanju devojčice i dečaka: "Mislim da za sada ne postoji razlika u odgajanju dece, podižemo ih i čuvamo sa velikom ljubavlju i odgovornošću u kakve će ljude odrasti, kako dečake, tako i devojčicu."

mama devetoro dece000008.jpg
Privatna arhiva, Anna Bertozzo 

Kada kažemo da neko ima ovako veliku porodicu i puno dece, prvo pitanje mnogih žena jeste - "kako ta mama sve postiže"? Takođe, mnogi misle da većina velikih porodica ima pomoć sa strane u vidu baka, deka, dadilja. Vesna je otkrila da decu odgaja sama sa suprugom, a evo kako izgleda njihova dnevna rutina:

mama devetoro dece000006.jpg
Privatna arhiva 

"Naš dan počinje u ranim jutanjim satima (5 - 5:30h). Pripremanje doručka za decu i spremanje i razvozenje po školama i do posla (dva dečaka rade). Dok su deca u školi i suprug na poslu, ja sa Milom završavam nabavku, kućne obaveze i sve ostalo što je potrebno da jedna porodica bude zadovoljena tog dana. Najlepši deo dana nam je kada se okupimo oko trpeze (i tada po ko zna koji put se zahvalim Bogu na ovom velikom daru) i prepričamo dešavanja tog dana jedni drugima."

mama devetoro dece000003.jpg
Privatna arhiva 

Što se tiče pomoći oko dece, Vesna otkriva: "Decu podižem sama sa suprugom i uz Božiju pomoć. Naravno starija braća pomažu oko čuvanja i usmeravanju mlađe braće, kako svojim ponasanjem tako i svojim postupcima (deca su kao sunđeri - oni sve upijaju, pa se trudimo da im budemo dobar primer), jer sve potiče iz kuće.

Supermama Vesna je otkrila da je suprug prisustvovao svakom porođaju: "Njegova podrška mi je značila puno, jer ste u tim trenucima veoma ranjivi, nesigurni, uplašeni… I onda najsrećniji trenutak doživite zajedno, prvi udah, plač. Mislim da bi svaki otac trebalo zajedno sa svojom partnerkom da prođe kroz čin rađanja deteta jer se tu stvara još jača povezanost - barem je to naš primer."

mama devetoro dece000004.jpg
Privatna arhiva 

Pitali smo Vesnu šta savetuje ženama koje žele da se ostavre u ulozi majke i imaju veliku porodicu:

"Ako ste osoba koja želi veliku porodicu mogu vam reći i savetovati da se neustručavate i ne plašite da je stvarate jer sa dobrom organizacijom i velikom ljubavlju sve je lako i moguće."

Na pitanje kako postižu da se deca međuosbono lepo slažu i da u porodičnom domu uve bude ljubavi, mama Vesna odgovara: "Kada od malena decu učite pravaslavlju i vaspitavate ih u tom pravcu znate samo da su uz veru, ljubav i nadu građeni međusobni odnosi porodice."

mama devetoro dece000010.jpg
Privatna arhiva 

 Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO: 

BOLNA ISPOVEST MAJKE ČIJE JE DETE NEPOKRETNO ZBOG MORBILA: Mislili smo to su samo prehlade, a onda je prestao da se ODAZIVA kurir televizija

  (Yumama/T.A.S.)