Da li je istina da baka i deka služe da bi se deca razmazila i pokvarila? Postoje neka pravila o kojima se ne može pregovarati, ona pravila koja čuvaju decu bezbednom i dobrom, ona pravila koja održavaju naš dom čistim i urednim, i ona koja obezbeđuju da su deca ljubazna, pažljiva i ljubazna. Kada postoje takve granice, a sve ostalo je produkt ljubavi, onda je sve u redu. Međutim, u nekim porodicama, granice se ponekad pređu.

"Sve dok se zdravlje mog deteta unapređuje, a ono je srećno i zdravo, prilično sam fleksibilan u svemu što se dešava kod bake i dede." - napisala je jedna mama za portal Parents.com i obrazložila svoje razmišljanje:

"Moje obrazloženje da sam opuštena u vezi sa njegovim odsustvom vikenda je različito, ali uključuje moju iskrenu procenu da treba da budem zahvalna kada se neko drugi brine o mom detetu. Svima nam je s vremena na vreme potrebno vreme da se odvojimo od naše dece, bilo da se radi o nekom preko potrebnom vremenu za sebe ili jednostavno zato što morate da radite. Imati pouzdanu osobu koja će paziti na vaše dete je luksuz, a ako je i besplatno, zaista ste pogodili džekpot.

Žaliti se i kukati zbog sitnih kršenja uobičajenih kućnih pravila kada vam baka i deka čuvaju dete, zaista je neosnovano širenje negativnosti. Roditelji koji zahtevaju da se njihova pravila poštuju kada njihova deca borave kod drugih odraslih, često tvrde da ne žele da zbune svoje dete tako što će imati drugačija pravila za različita domaćinstva. Ali ovo rezonovanje je potpuno netačno.

Radila sam kao nastavnik više od jedne decenije i mogu vam sa sigurnošću reći da moje i vaše dete lako mogu da razlikuju različita očekivanja od svog ponašanja i ponašanja u različitim okruženjima. Kao što može postojati jedno pravilo za dom i jedno za školu, deca su u stanju da se stručno kreću između različitih skupova pravila i stilova roditeljstva.

Kada je vaše dete sa drugom odraslom osobom od poverenja, morate im prećutno pristati na kontrolu i dozvoliti im da sami donose odluke. Mnoge mame pokušavaju da mikroupravljaju svakim aspektom života svog deteta, što može biti prilično štetno za njihov odnos sa bakom i dekom. Sve dok je vaše dete negovano i zdravo, da li je zaista važno da li jede malo nezdrave hrane ili malo gleda TV?

Boravak kod bake i dede često je retka poslastica. Kratka pauza od uobičajenih pravila ne može naškoditi. Umesto toga, pomaže da se razviju porodične veze pune ljubavi i sećanja na uživanje u vremenu sa bakom i dedom.

Deo toga što ste baka i deka nije imati sve svakodnevne roditeljske brige oko podizanja dece, već se fokusirati na zabavne delove, upravo zbog čega mnoge bake i deke tvrde da više uživaju u tome što su bake i deke nego što su uživali u tome što su roditelji. Roditeljstvo je, u suštini, najbolji deo roditeljstva sa uklonjenim svakodnevnim naporima i odgovornostima.

Pa zašto im jednostavno ne dozvoliti da uživaju?

Ne mogu a da ne mislim da je to što roditeljima ili svekrvi dajete spisak pravila i propisa koje moraju da poštuju kada gledaju vaše dete veoma uvredljivo. Na kraju krajeva, uspešno su uspeli da odgajaju svoju decu. Pa kažem neka se razmaze. Za to služe baka i deda." - napisala je mama za parents.com, dok druga nije bila saglasna sa njom i napisala je da sada, kada je i sama roditelj, razume svoje roditelje zašto su se ljutili na bake i deke:

"Dok smo išli u prodavnicu kućnih ljubimaca, osetila sam da sam već osvojila polovinu pobede. Do danas nisam sigurna kako sam ubedila baku da me odvede u prodavnicu kućnih ljubimaca, ali osećam da je to verovatno imalo više veze sa mojom bakom koja je želela da me usreći, a manje sa mojim odličnim veštinama ubeđivanja.

Počela sam da tražim belo mače, ali moja misija za kućne ljubimce je ipak bila uspešna dok sam izlazila iz prodavnice sa Kukijem, maslinasto zelenim papagajem. Nisam mogla biti srećniji. Moja majka, sa strane, nije bila toliko zadovoljna novim članom porodice. U to vreme nisam shvatala kako nešto tako slatko kao što je moja ptičica može biti takav izvor svađe, ali sada sa iskustvom kada sam i sama roditelj, shvatam.

Bake i deke, koliko god da su sjajni i posebni, potrebna su ograničenja u njihovom kvarenju. Apsolutno verujem da su deci potrebni baka i deda u životu, ako je moguće. Ja samo raspravljam o ograničenjima uloge bake i dede. Evo suštine: dok bliski odnosi sa bakom i dedom donose mnoge pozitivne koristi, odnos postaje manje koristan kada baka i deda imaju način razmišljanja "sve se može“ i/ili moć slobodne vladavine".

Kako postići sredinu:

1. Sprečite sabotažu
"Ok, Ana. Tvoja mama je otišla. Sada možeš gledati TV iako si kažnjena, možeš malo da gledaš u mojoj kući - neće saznati."

Ništa ne sabotira roditeljski autoritet brže od bake i dede koji potpuno poništavaju pravila ili želje roditelja. Može izgledati tako nevino upustiti se u dodatnu TV emisiju ili desert, ali namerno neposlušnost roditelja uči Anu da ne samo da može da ne poštuje roditeljsko pravilo, već može i da bude podmukla u vezi sa tim. Ovo deci često šalje konfliktne poruke. Kada bake i deke razmaze decu unutar parametara (tj. pravila roditelja), oni ne mogu da sabotiraju autoritet roditelja.

2. Porodični sistem vrednosti
Jednom kada Ana sazna da je u redu biti lukav da bi se zaobišla pravila, ceo sistem vrednosti porodice postaje ugrožen. Bez obzira da li su baka i deda nameravali ili ne, Ana je naučena da je u redu šunjati se, lagati i ne poslušati roditelje. Sa takvim navikama, čvrst sistem vrednosti porodice je ugrožen. S druge strane, kada bake i dede pojačavaju pravila roditelja, to pomaže da se ojača sistem vrednosti deteta. Podrška roditeljima uliva osećaj integriteta i poštenja kod deteta.

3. Sigurnost
Pravila su osmišljena sa jednom stvari na umu: bezbednosti. Kada baka i deda razmaze decu bezobzirnim napuštanjem, bezbednost deteta može biti ugrožena. Na primer:

  • Baka koja je svom unuku dozvolila da za doručak popije sok, iako je mama zabranila, baki je izgledalo kao nevina poslastica. Ali višak šećera je izazvao probleme sa dečakovim lekovima.
  • Baka koja je bila inspirisana da se dodatno brine o svom unuku dajući mu dnevni vitamin. Pošto je uzela ovu stvar u svoje ruke bez razgovora sa dečakovom majkom, dete je dobilo duplu dozu.
  • Deda je u više navrata davao bademovo mleko bebi uprkos zahtevima roditelja da to ne čine, insistirajući da je to poslastica i bolje za bebu. Ne samo da se bademovo mleko ne preporučuje kao formula za bebe, već su roditelji brzo
  • izgubili poverenje zbog ovog oblika kršenja granica

4. Razmazite u granicama roditeljskih pravila
Pre nego što mi svi baka i deda pokucaju na vrata, želim da ponovim da verujem da su bake i deke neverovatno vredni. Unuci koji su bliski svojim bakama i dekama imaju koristi od njihove mudrosti, priča i opuštenog ponašanja. Bake i deke su uzori i izvor ogromne, bezuslovne ljubavi. Ali istina je da bake i dede ne moraju da odgajaju unuke. Oni mogu odlično da brinu o unucima, a da ne prkose roditeljima.

5. Provedite više vremena nego novca
Kada baka i deda stalno dolaze u posetu sa igračkom, to povećava očekivanja za budućnost. Uskoro će dete otvoriti vrata i reći: "Zdravo bako, šta si mi donela?" Ograničenje igračaka i poslastica učiniće ih posebnim i neočekivanim.

6. Pridržavajte se pravila roditelja
Baka i deda koji izdržavaju roditelja uče dete koliko je važno slušati roditelje. Ova lekcija će i dalje biti posebno važna kako dete odrasta i bude u iskušenju da prekrši još više pravila.

7. Ljubav u izobilju
Baka i deda ne mogu previše reći "volim te". U stvari, ne postoji ograničenje koliko baka i deda mogu da vole unuke. Imati još jedan izvor bezuslovne ljubavi u životu deteta poboljšava njegovo mentalno i emocionalno blagostanje. Deca koja odrastaju osećajući se voljenom imaju veću verovatnoću da će se bolje nositi sa stresom kao odrasli, kao i da kreiraju bliske, zdrave odnose.

BONUS VIDEO:

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation

(Yumama/T.A.S.)