Očekivanje deteta može u potpunosti da promeni ženu. Ako je ranije često bila loše volje, uplašena ili neraspoložena, odjednom može da otkrije novu snagu i da se oseća sjajno. Ili, pak, može da bude pod još većim stresom...

Većina stresnih situacija je povezana sa novonastalim okolnostima. Iskusne mame se uvek sa osmehom sete svojih trudničkih dana, kada su zbog svega paničile. Ali, vremenom su jednostavno uvidele da im se ništa strašno ne događa. Zapravo su bile uznemirene zbog situacije u kojoj se nikada pre nisu našle, pa nisu znale šta da očekuju i kako da se ponašaju.

Zato vam donosimo savete kako da se što bolje nosite sa novim životnim uslovima i što više uživate u trudnoći.

1. Vreme leti

Budućoj mami se čini da do porođaja ima mnogo vremena, pa joj očekivanje tog dana teško pada. Ali, to vreme toliko brzo proleti da skoro nećete stići ni da ga osetite, pogotovo ako nemate nikakvih posebnih komplikacija. Pokušajte da se setite šta vam se sve događalo tokom devet meseci pre trudnoće. Verovatno se nećete setiti mnogo toga što ste proživeli u tom periodu. Slično je i sada, samo vam se događaju drugačije  stvari, i imate priliku da upoznate novi deo sebe. Ne odgađajte za „poslednji momenat“ stvari koje želite da obavite pre porođaja. Jer, može se desiti da ne stignete ni da se pošteno saberete, a da malo biće počne da „kucka“ iznutra, proveravajući ima li koga napolju i da li može da izađe.  

2. Zdrava, ispunjena i zadovoljna

Trudnoća je vreme u kom se isplati ulagati u svoje zdravlje i dobro raspoloženje. Time osiguravate bolju budućnost i svom detetu. Priuštite sebi stvari koje ste ranije odgađali zbog nekih drugih prioriteta. Sada ste na prvom mestu vi i vaša beba, i imate pravo da u tome uživate. Sami znate šta vas najviše raduje. Možda su to izleti i boravak u prirodi, kreativno izražavanje, uređenje enterijera, kuvanje, odlazak kod frizera... Trudnoća ne treba da vas  sputava da odete - na primer, na manikir ili masažu. Samo upozorite na svoje stanje osobu koja će da vas masira, zbog korišćenja eteričnih ulja ili načina masaže. Na sreću, sada ima dovoljno kozmetičkih proizvoda za negu lica i tela koje smete da upotrebljavate, bez straha da će sastav preparata loše da utiče na vašu trudnoću. Ukoliko na poslu osetite da biste mogli početi da „pucate po šavovima“, uzmite nekoliko dana godišnjeg odmora i iskoristite ga za psihičku i fizičku obnovu organizma, ili barem da se pošteno naspavate i odmaknete od svega. Odmoreni, sve mnogo lakše rešavamo.

3. Sanjam danju, sanjam noću

Neka vam stvarnost ne pokvari maštarije za kojima osećate potrebu. Ako, na primer, želite da maštate o tome kako nosite devojčicu - učinite to, bar dok ne saznate pol deteta. Možete da maštate i o načinu na koji ćete da provodite zajedničke dane, kakvu ćete odeću i igračke da kupujete... Kreativni polet maštanja je kao da sami sebi držite psihoterapiju, ali besplatno. Neka vas ne brinu sumnje kako sve ono o čemu maštate nije ostvarivo, to retko kada možete da znate unapred. Neka vas život pozitivno iznenadi. Možda neku od tih zamisli možete lako da sprovedete u delo uz malo truda i dobre volje. Samo treba da se zapitate šta zaista želite. To što ćete povremeno da se prepustite maštanju, ne znači da ćete izgubiti svest o stvarnosti, zato neka vas niko u tome ne sputava, a najmanje vi sami. Nije li to bolje, nego da glavu „razbijate“ svakodnevnim brigama i mogućim problemima.

4. Pravo prvenstva

Jeste li već iskusili šta znači biti nekome središte sveta? Ako, možda, niste, pripremite se da ćete kao trudnica da imate posebno mesto kada je reč o ljudima oko vas. Hoće li to da bude zbog poštovanja prema malom biću koje se u vama razvija, ili zbog praznoverja, potpuno je svejedno. Važno je da vas ljudi „poštede“ svojih problema, dodatnih zadataka na poslu,  nepotrebnih priča i komentara koji ništa dobro ne mogu da vam donesu... Ali, i da vam pomognu da nosite stvari, otvaraju vrata, odu umesto vas da kupe nešto za jelo kada ste na poslu, pitaju kako mogu da vam olakšaju život. Ne pokušavajte da im „oduzmete“ tu mogućnost, pokazujući kako baš sve možete sami, i da trudnoća nije nikakvo posebno stanje. Sigurno bar malo osećate da nije sve isto kao pre - zato imate pravo na „prednost“ i pomoć u takvoj situaciji. Ne brinite, niko dobronameran vam neće zameriti zbog toga. Prepustite partneru da se iskaže kao vrhunski kuvar u vašem domu, neka bude vaš najverniji pomagač. To je, ujedno, i njegova prilika da vam pokaže koliko mu je stalo do vas, ali i do bebe, i pre nego što se ona rodi. Tražite, pitajte, oslonite se na njega, na porodicu, kolege i prijatelje. Vi imate pravo prvenstva.

5. Još veća bliskost

Opažajte promene koje nastaju u odnosu sa vašim partnerom. Više niste samo par i ljubavnici, nego jedna celina. Ako vam je do sada slučajno nedostajalo interesa zbog kojih biste stvarali zajedničke planove i sprovodili ih u delo, sada ih i te kako imate. Zapitajte se šta sve možete zajedno da učinite kako biste vašem detetu, ali i sebi, omogućili što ugodniji boravak u domu, bez obzira da li živite u velikoj kući ili kao podstanari. Svuda može da bude lepo sa malo mašte i truda. Ukoliko  planirate da prostor u kojem boravite na neki način prilagodite novoj situaciji, znajte da većinu toga možete da uradite sami, a pritom i da dosta uštedite. Uz današnje mogućnosti pristupa informacijama, brzo ćete da savladate razne veštine koje su za to potrebne, a usput možete da se dodatno zabavite i zbližite. Neka beba koja se razvija u vašem stomaku bude još veća spona između vas dvoje, a moguće nesporazume rešite kako najbolje znate. Tako ćete oboje moći da se lakše suočite sa novim životnim uslovima, koji neizbežno nastupaju dolaskom deteta u vaš dom. Neka to bude pozitivna promena u vašoj vezi, a ne razlog novih svađa.

6. Nahranite kasicu-prasicu

Ako ste navikli da živite od plate do plate i potrošite svaki dinar na računu, pa čak i neki više nego što bi trebalo, sada je pravo vreme za malo prevaspitavanje. Postavite sebi pitanje pre kupovine bilo kakvog predmeta ili hrane: „Da li mi je to zaista neophodno?“. Možda vas iznenadi količina negativnih odgovora! Naravno, to ne znači da svaki put treba da se odričete onog što volite, ali razmislite - na primer, šta dobijate nekontrolisanim nagomilavanjem odeće ili kozmetike? Kako god, ali možda uz troškove za dete više nećete moći toliko da „šopingujete“ samo za svoje zadovoljsvo. Napravite kompromis sa sobom i više pratite na šta vam odlazi novac, kao i da li možete da ga bolje iskoristite i uštedite, kako biste ubuduće mogli lakše da izlazite na kraj sa povećanim troškovima. Posebno kada su vam primanja tokom porodiljskog odsustva smanjena. Neka vaša kasica-prasica bude sita, bez obzira da li se stvarno radi o kasici, oročenoj štednji u banci, ili nekoj drugoj vrsti štednje. Ili, bar ne odlazite u minus na računu! I to je u današnje vreme za mnoge veliki uspeh, koji će da vam osigura vreme sa manje stresa.

7. Termin porođaja je okvirni

Šta god vam pričali, dete će se roditi kada „bude spremno“. Ono se ne obazire na datum koji vam je izračunao ginekolog, pa zbog toga i ne treba da ga se držite po svaku cenu. Uostalom, ni greške u proceni termina porođaja nisu retkost. Zato se više oslanjajte na vlastitu intuiciju - da li je sa bebom sve u redu i da li joj je potrebno malo više vremena da se oprosti sa svojim prvim domom - vašim stomakom. Recite joj: „Videćemo se kada budeš bila spremna da se rodiš.“

8. Kakav porođaj želite?

Ako živite u manjem mestu, pa kao izbor imate jedno porodilište, verovatno se nećete previše zamarati pitanjem gde ćete da se porodite.

Savet +Izbacite crne misli iz glave i preusmerite ih na dobre, vizuelizirajući savršen porođaj: sve korake prođite u glavi i zamišljajte kako sve teče jednostavno, upravo onako kako želite. Sprovodite redovno tu vizuelizaciju, i to dok ste potpuno opušteni i dobro raspoloženi. Pritom ostavite i malo mesta za improvizaciju, sve u cilju što veće zaštite vašeg i bebinog zdravlja. Tako ćete se poštedeti nepotrebnog razočarenja.

Ali, ako imate veći izbor, eto i više dilema. Nemoguće je da se uvek oslonite na tuđa iskustva, jer su ona vrlo različita i individualna. Ipak, nešto će ipak da prevagne - možda neka rečenica na internetu, neki glas koji vam iznutra kaže: „Da, tu će biti dobro za mene i bebu“... To ne mora da se dogodi odmah, ali do potrebnog vremena - odluka će biti doneta, i na to ne treba da se više vraćate. Čemu se zamarati onim što je rešeno? Idemo dalje...

Tok porođaja je takođe nemoguće predvideti, ali je veća verovatnoća da ćete imati više snage i optimizma ako se u trudnoći bavite fizičkim vežbama (naravno, uz dozvolu lekara), ako proučite tehnike disanja i informišete se o tome kako da se najlakše opustite u uslovima kada to nije lako - u nepoznatoj sredini, sa nepoznatim ljudima. Imajte poverenja u babice koje će biti sa vama, i u to da ste u dobrim rukama. To je prilično važan preduslov za bolje opuštanje.

9. Bićete divna mama

Iako je o nezi i odgajanju dece napisano mnogo knjiga, teško da vas neko u potpunosti može pripremiti na sve što će se događati nakon što se dete rodi. Učićete onim tempom koji će da diktira vaša beba. Ne očajavajte ako vam dojenje, presvlačenje deteta i kupanje ne krenu kao od šale, bez ikakvih teškoća. Dajte sebi vremena da to savladate, da vam postane rutina, dok se istovremeno oporavljate od porođaja i „hvatate ritam“. Očajanje što vam neke stvari ne polaze za rukom, može samo da pojača stres i time sve još više zakomplikuje, a dete dodatno uznemiri. Neka partner učestvuje koliko može i preuzme deo „slatkog tereta“. Ako ništa drugo, može da vas uteši nežnim rečima i pobrine se za ono na šta vi trenutno ne možete da se koncentrišete. Ne bojte se da će vam dete zameriti vaše početničke greške. Ono vas već sada voli i trudiće se na svoj način da vas što pre „osvoji“, ako već nije.

Tekst: Ivančica Tarade