Kada pogledate svoju decu, svesni ste da ste ih vaspitavali i odgajali uglavnom na isti način, ali oni se potpuno različuju. Nije retkost da su braća i sestre međusobno drugačiji prema karakteru, a psiholozi kažu da na to utiče i redosled rođenja.

Redosled rođenja takođe utiče na položaj deteta u odnosu na njegovu braću i sestre, što može uticati na njihov karakter, kako objašnjava Meri Volas, dečiji i porodični terapeut.

Po čemu se onda izdvajaju starija, odnosno prvorođena deca u porodici:

Osobine ličnosti dece koja su prva rođena u porodici
Jednostavno, budući da je prvo dete, najstariji brat i sestra će prirodno biti odgajani uz mešavinu instinkta i pokušaja i grešaka. To često dovodi do toga da roditelji postanu uobičajeni negovatelji koji su izuzetno pažljivi, strogi prema pravilima i preterano neurotični u pogledu malih stvari. Ovaj stil roditeljstva, zauzvrat, može dovesti do toga da dete postane perfekcionista, uvek nastojeći da zadovolji svoje roditelje.

Prvorođeni imaju tendenciju da uživaju u prisustvu svojih roditelja, što može objasniti zašto se ponekad ponašaju kao mini odrasli. Oni su takođe skloni da budu vredni i da žele da se ističu u svemu što rade. Kao vođe čopora, prvorođena deca se često izdvajaju po ovim osobinama, odnosno prednostima:

  1. Pouzdan
  2. Savestan
  3. Organizaovan
  4. Oprezan
  5. Kontroliše situaciju

Koje su snage prvenaca?
"Pošto imaju roditelje za sebe pre dolaska braće i sestara, prvorođenče je naviklo da bude u centru pažnje. "Mnogi roditelji provode više vremena čitajući i objašnjavajući stvari prvorođencima. Nije tako lako kada se druga deca pojave", kaže Frank Farli, doktor nauka, psiholog na Univerzitetu Templ u Filadelfiji, koji je proučavao ličnost i ljudski razvoj decenijama.

"Ta nepodeljena pažnja može imati veze sa razlogom zašto prvorođeni imaju tendenciju da budu uspešni", objašnjava on. Pored toga što obično postižu više bodova na testovima inteligencije i dobijaju više obrazovanja od svoje braće i sestara, prvorođenci ih obično nadmašuju.

Sa kojim izazovima se suočavaju prvorođena deca
Uspeh dolazi sa cenom: prvorođeni su obično ličnosti koji teško odustaju i mogu da budu vrlo ambiciozni. "Oni često imaju intenzivan strah od neuspeha, tako da šta god da urade ne osećaju da su uradili dovoljno dobro", kaže dr Mišel P. Mejdenberg, dečiji i porodični terapeut iz Njujorka. I pošto se plaše da pogreše, najstarija deca imaju tendenciju da se drže pravog i uskog: "Oni su obično nefleksibilni - ne vole promene i oklevaju da izađu iz svoje zone udobnosti", objašnjava ona.

Pored toga, pošto roditelji prvorođenima daju veliku odgovornost kod kuće - bilo da se radi o pomaganju u kućnim poslovima ili čuvanju mlađe braće i sestara - oni mogu brzo da preuzmu kontrolu (i mogu da budu šefovi kada to čine). Taj teret može dovesti do viška stresa za dete koje već oseća pritisak da bude savršeno.

BONUS VIDEO:

Novogodišnji ukras, sušene pomorandže TikTok/tinascucina

(Yumama/T.A.S.)