Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlađe ili starije dete: Šta redosled rođenja govori o karakteru?

Na naš karakter, odabir posla i uopšte na našu sposobnost utiče mnogo toga. Otkrijte kako mesto u porodici utiče na ličnost dece.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Mnoge osobine određene su i pre nego što beba stigne na svet, a uslovljene su redosledom rođenja.

Donosimo vam neka zanimljiva istraživanja koja otkrivaju koliko smo uspešni, kojim ćemo se zanimanjem baviti i još mnogo stvari koje je odredilo mesto koje rođenjem imamo u porodici.

Naravno, to nije jedini faktor koji oblikuje ličnost već jedan od mnogih, ali svakako se možete zabaviti i proveriti:

Kako redosled rođenja u porodici utiče na odabir karijere?

Prvorođeno dete ili jedinci imaju veće šanse da postanu doktori ili advokati dok se mlađi braća ili sestre okreću više umetnosti ili nekim 'riskantnijim' zanimanjima, sportu…

Povezane vesti

Deo zasluga za to svakako imaju roditelji, jer su se previše zaštitnički ponašali prema najstarijem ili jedinom detetu. Od straha od povreda usmeravali su ga na neke 'sigurnije' aktivnosti koje zahtevaju sedenje, učenje… Sa drugim pak detetom roditelji su opušteniji, ono ima više slobode i odrešene ruke.

Kako redosled rođenja utiče na funkciju koju obavljamo?

Zanimljivo istraživanje bavilo se šefovskim pozicijama, kojim je otkriveno da je čak 43 odsto šefova prvo dete rođeno u porodici. Njih 33 odsto je srednje dete, a 23 odsto je najmlađe dete.

Sklonost sportu

Mlađi brat će dosta lakše staviti štitnike, odlučiti se na skijanje na vodi, vožnju motorom ili igranje nekog sporta nego stariji brat. Istraživanje na studentima potvrdilo je kako se 'opasnim' sportovima manje bave prvorođena deca, štaviše izbegavaju ih, dok su mlađi članovi porodice skloniji bavljenju nekim pustolovnim sportovima.

Povezane vesti

Posvećenost roditelja

Čak i kada su roditelji shvatili da bi se drugim detetom u porodici trebalo baviti više i kada se trude jednako da rasporede vreme prvorođenci u proseku dobijaju čak 3 000 sati više vremena koje kvalitetno provode sa roditeljima.

Kom detetu se mame sa godinama sve više okreću?

Starije mame okreću se svojoj 'bebi', najmlađem detetu u porodici bez obzira koliko velika bila porodica i razlika među decom. U istoj studiji mame su priznale i kako se prvorođenom detetu okreću kada im je potrebna podrška, uteha ili imaju neku ličnu krizu.

Povezane vesti

Koje dete je najkritičnije prema sebi?

Prvorođenci uvek nastoje da budu savršeni i u tome se više trude nego oni kasnije rođeni. Međutim, jedinci, koji su neretko vrlo rano tretirani kao odrasli, prema sebi su još kritičniji.

Još malo zanimljivosti o deci i redosledu rođenja

- 80 odsto ljudi ima brata ili sestru;

- Braća i sestre među kojima je razlika manja od dve godine imaju više konflikta i između njih se oseća veće rivalstvo, nego među braćom i sestrama između kojih je veća razlika.

- Roditelji češće zovu doktora sa prvorođencem, dok se kasnije opuste, izgrade samopouzdanje i sami mogu da razluče sa kojim im problemima doktori mogu pomoći, a koje mogu i sami da reše.

Povezane vesti

Karakteristike po redosledu rođenja

Prvorođenci

Prvorođenci konstantno traže odobravanje, a osim toga lakše ih može pogoditi kritika, pogotovo autoritativne figure. Psiholozi smatraju kako kritiku mogu doživeti kao odbacivanje koje može da podstakne nervozu i strah da će ih 'zameniti' sa nekim drugim. Takođe su manje skloni kršenju bilo kakvih pravila i zakona. Osim toga su dosta organiziovani i odgovorni.

Drugo dete u porodici

Manje su zabrinuti i opušteniji baš kao i roditelji koji su sa drugim detetom imali više samopouzdanja. Dobro sarađuju i glavne su diplomate u porodici. Iznad svega jako su osetljivi na potrebe i osećaje svih oko sebe. Vrlo su prilagodljivi, upoređuju se sa drugima koji su sličnih godina. Vrlo realno gledaju na svoje talente i sposobnosti. Drugo rođeno dete u porodici vrlo često se fokusira na područje u kojem prvorođeno dete nije bilo uspešno.

Najmlađe dete u porodici

Najmlađoj deci niko ne može preuzeti ulogu 'bebe' u porodici i zato nemaju razloga da odustanu od detinjastog ponašanja. Uvek imaju pomoć starijih braće i sestara i usmereni su na ono što drugi mogu da učine za njih. Poslednji rođeni su često buntovnički raspoloženi, imaju najmanje ograničenja i spremniji su za upuštanje u rizik.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica