Perfekcionizam se često smatra vrlinom i, ako je umeren, može biti veoma koristan za decu. Naime, može ih motivisati na uspeh i postaviti visoke ciljeve. Ali ponekad, ako je perfekcionizam preteran, to može biti jedan od glavnih izvora stresa ili anksioznosti kod određene dece.

Ali kako prepoznati da dete može biti perfekcionista? Iako perfekcionizam kod male dece nije dovoljno proučavan, sve je više istraživanja koja identifikuju znake ovog fenomena kod dece mlađe od pet godina. Psiholozi objašnjavaju da takva deca mogu da brinu i osećaju anksioznost zbog toga što ne ispunjavaju svoja ili tuđa očekivanja.

Isto tako, mogu da osećaju da će svaka greška koju naprave imati posledice. Kao rezultat toga, perfekcionistička deca mogu postati frustrirana kada stvari ne idu po planu ili uznemirena ako ne uspeju u zadatku. Oni takođe mogu biti veoma uznemireni kada prime kritiku ili ih je lako sramota.

Deca sa perfekcionističkim osobinama takođe mogu da se opiru započinjanju novog i nepoznatog zadatka, jednostavno zato što već znaju da će želeti da ga urade kako treba, piše Index.hr.

Psiholozi objašnjavaju kako se znaci upozorenja perfekcionizma razlikuju u zavisnosti od uzrasta deteta i vrste perfekcionizma koje doživljava. Drugi simptomi perfekcionizma takođe mogu uključivati sledeće:

  • teškoće u izvršavanju zadataka jer se to nikada ne radi "dovoljno dobro"
  • anksioznost zbog neuspeha
  • niska tolerancija na frustraciju kada se napravi greška
  • odugovlačenje zbog izbegavanja teških zadataka
  • samokritičnost
  • problemi u donošenju odluka ili određivanju prioriteta zadataka
  • kritika prema drugim ljudima

(Yumama/Index.hr)

BONUS VIDEO:

"DETE NE MOŽE U VRTIĆ, JA NE MOGU NA POSAO!" Srbima u Stanuloviću blokirani svi putevi: Ako se ovi nastavi ostaje JEDNO REŠENJE! Kurir televizi