Kada vas pozove novopečeni tata na proslavu povodom rođenja deteta, sigurno ste čuli za narodni običaj da, čim ga vidite, treba da mu pocepate malo košulje ili majice. Osim što je mnogima zanimljiv i na proslavama ga praktikuju, mnogi nisu sigurni šta ovaj narodni običaj zapravo znači. Zašto se tati cepa košulja?

Postoje razna verovanja i tumačenja, a neki smatraju da cepanje stare odeće predstavlja skidanje starog čoveka i oblačenje u novgo, odnosno predstavlja novu ulogu koja menja život.

Postoji i drugo verovanje koje je povezano sa starim vremenima kada se mame nisu porađale u porodilištima, već kod kuće, na livadi, u njivi, šumi, kolibi... Nakon rođenja, važno je bilo da se dete uvije u neki komad tkanine kako bi bilo zaštićeno od hladnoće, a onda bi tata pocepao svoju košulju i uvijao dete u to platno.

Ukoliko tata nije bio prisutan tokom porođaja, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se zasutavljao i kojem bi se uzimala košulja ili se cepalo parče kako bi se beba u to umotala i utoplila.

Jedno od verovanja je i da drugi muškarc cepaju košulju tati kako bi se simbolično deo sreće preneo na njihi kako bi i oni uskoro postali očevi. Slično tome, postoji verovanje koda dama da, ukoliko vas trudnica povuče za nos, brže ćete ostati u drugom stanju.

Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od verovanja da će onaj ko uzme delić iscepane košulje dobiti takođe dete istog pola kao i otac čiju košulju cepaju, a u nekim drugim krajevima verovalo se da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

BONUS VIDEO:

Beba sa gustom kosom TikTok/aliyahlewisxx

(Yumama/T.A.S.)