Mnoge samohrane porodice pate, zato što otac ne ispunjava obaveze alimentacije prema svojoj deci. Ofeminen prenosi ovo iskustvo u celosti.

“Ne želiš da platiš, potcenjuješ svoja primanja, nikad ništa ne kupuješ svojoj deci. Alimentaciju koju plaćaš ne trošim na moj odmor. Ne koristim taj novac da platim svoju odeću. Taj teško zarađeni novac mi ne pomaže da platim članstvo u teretani, niti ide na moj štedni račun jer ga nemam. Dakle, kada pratiš moj Instagram i Facebook nalog i vidiš da koristim slobodne vikende na poslu koliko god mogu - uveravam te da to finansiram iz sopstvenog novčanika.

Dozvolite mi da objasnim – novac koji se plaća je da pomogne u podizanju naše dece i ide direktno njima. Imam dva posla da finansiram svoj životni stil i da plaćam sve našoj decu. To je jednostavan koncept koji ne možeš da shvatiš.

Kada mi sarkastično kažeš da štedim i manje izlazim iz kuće, kada tražim alimentaciju – na pogrešnom si mestu.”

Šta pokriva alimentacija za našu decu?

“Priznajem, deo ide na otplatu moje hipoteke - kuće koja našoj deci daje krov nad glavom. Takođe trošim procenat ovog iznosa na povezane troškove domaćinstva. Nadam se da se slažeš da im treba dom. Koje bi mogle biti posledice ako ne doprinesem njihovom domu? Da ti kažem. Možda ćemo morati da pronađemo jeftiniju kuću na manje pogodnoj lokaciji i nesumnjivo da promenimo školu.

Taj novac pomaže da se kupi odeću i na primer, prašak za veš. Ovo se isplati u smislu održavanja školske odeće, koju ja kupujem za njih, i školskih izleta koje finansiram.

Novac ide za časove plivanja na koje vodim, na kojima se nikad nisi pojavio. (Usput, naš sin je stvarno dobar u tome, trebalo bi da odvojiš vreme da dođeš da ga vidiš - iznenadio bi se.) Taj novac pomaže u plaćanju rođendana na koje ti žena ne dozvoljava da dođeš jer je čak i posle toliko vremena i dalje ljubomorna.

Kupujem i rođendanske poklone i hvala Bogu na tome, jer na peti rođendan naše ćerke, iako je bila sa tobom dva sata posle škole, nisi joj ništa poklonio. Zamisli da sam uradila isto što i ti tog dana - naša ćerka ne bi dobila ništa.

Trošim tvoj novac na cipele. Plaćam čuvanje dece jer ne misliš da je čuvanje dece van škole besplatno, a dnevni boravak mi omogućava da slobodno radim. Jednog dana bi trebalo da prošetaš u „mojim cipelama“ i videćeš da je novac ključ za kvalitet života koji naša deca zaslužuju.

Znam da je propuštanje roka, neplaćanje na vreme ili plaćanje pogrešnog iznosa tvoja konačna kontrola nada mnom. Mora da se osećaš jakim kada ne plaćaš jer možeš, a ja ne mogu ništa da uradim povodom toga. Lako je ne brinuti i sakriti svoje prihode da bi zadržao sve.

Lukav si jer obično plaćaš ono što zakon nalaže, pa imaš dokaz na papiru da alimentaciju plaćaš „uredno“. Kada ovo pomenem, ti kažeš da plaćaš ono što je obavezno da platiš. Međutim, znamo da ti je dat iznos na osnovu zarade koju si prijavo, ali to nije pravi odraz onoga što zapravo zarađuješ.

Bez obzira šta se dogodilo između tebe i mene, žene koju si dovoljno voleo da budeš otac dvoje dece, i dalje si finansijski odgovoran za njih. Nemoj ih terati da pate samo zato što me mrziš.

Dragi oče koji ne plaća alimentaciju, ti si nekoristan i ne znam kako živiš sam sa sobom. Znam samo da se trudim da našoj deci pružim život sličan onom koji bi imali da se nismo razdvojili. Nisu oni krivi što nismo mogli biti zajedno.

Ako ne plaćaš, to je samo još jedna roditeljska greška. Loše je kao da nisi bio na božićnoj predstavi našeg sina iako si mu obećao da ćeš biti. Ne očekujem da uradiš pravu stvar. Ti si loš otac. Srećom, naša deca me imaju.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Šaranje lica mami TikTok/ moms