Poznato je da se po rođenju deteta u telu i mozgu majki mnoge stvari promene, a tim istraživača s Jejla je prvi put ispitao neurološke promene koje donosi očinstvo .

Istraživači su skenirali mozak 16 univerzitetski obrazovanih ljudi u različitim periodima života njihovog mladog deteta i ustanovili su da očinstvo može da dovede do velikih hemijskih promena u mozgu. 

Prvo istraživanje ove prirode pokazalo je da se očevi koji su angažovani oko odgajanja deteta brzo prilagođavaju novoj ulozi i bivaju podobni za ulogu roditelja podjednako kao i majke. 

"Rana interakcija između oca i deteta i njihovo emotivno spajanje stvara osnovu za čvrstu povezanost oca i deteta, koja ima dugoročan uticaj na kognitivne funkcije i društvene veze deteta. Otkrića ove studije bi mogla da vode ka identifikaciji delova mozga koji su važni za rano povezivanje oca i deteta", piše u studiji. 

Naučnica Rut Feldman, profesorka sa univerzitata Bar-Ilan u Tel Avivu, kaže da je ovo samo početak. 

"Odavno znamo da mozak majki stvara nove veze po rođenju deteta, a sada smo pokazali da je i mozak oca podjednako osetljiv na iskustvo roditeljstva, u slučajevima kada je otac angažovan oko deteta. Ipak, zasad ne znamo kakvi su dugoročni efekti po muškarca", kaže ona. 

Evo sedam stvari koje se promene u mozgu novopečenih (angažovanih) tata:

Uvećanje sive mase

Više sive mase u strijatumu, amigdali i hipotalamusu dovodi do pozitivnih promena u mozgu.

Lakše obavljanje više radnji odjednom 

Jedna od ključnih posledica adaptacije na očinstvo, izazvana uvećanjem sive mase.

Veća moć zapažanja

Očevi sve lakše uočavaju potrebe deteta, znaju kada traži hranu, vodu ili spavanje.

Sličnost s majkom 

U studiji se navodi da su očevi praktično podjednako "kvalifikovani" za ulogu roditelja kao majke, jer se i kod muškaraca i kod žena odvijaju iste promene u mozgu.

Lošija memorija

Ipak, za razliku od majki, kod očeva se zbog hemijskih promena beleži lošije pamćenje.

Teže donošenje odluka 

Takođe, "očinski mozak" vraća fokus na emocije, pa deo mozga koji je zadužen za komplikovane odluke postaje manje aktivan.