Ukoliko niste kupili zimsku jaknu, vreme je da iskoristite jesenje popuste i da svom mališanu nabavite toplu, udobnu jaknu koja može da posluži čak i sledeće sezone. Mame znaju da izbor jakne i cipela često zahteva dodatnu pripremu. Zimska jakna je važna investicija, a pravi izbor je prava umetnost. Želite da vašem detetu bude udobno i toplo, ali da ih jakna ne sprečava u igri, kao i da cena bude pristojna.

Da bismo vam pomogli da napravite najbolji mogući izbor, napravili smo listu od 5 najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir kada kupujete zimsku jaknu za decu.

1. Hidroizolacija
Deca se igraju na snegu, valjaju se, sede po snegu, pa je bolje izabrati dužu jaknu, ali da bude vodootporna kako dete ne bi bilo mokro od glave do pete kada se vraća iz parkića, škole, vrtića. Potražite oznaku vodonepropusnosti na etiketi i potvrdite da su šavovi na jakni zapečaćeni iznutra (da biste proverili, uzmite šav između prstiju i potražite šta će izgledati kao traka iznutra).

2. Izolacija
Da bi detetu bilo toplo čak i u najhladnijim danima, poželećete da nabavite dobro izolovanu opremu. Pazite: izolovano ne znači nužno i debelo! Nova izolaciona tehnologija, sastoji se od dubokih vlakana koja drže vazdušne džepove koje telo zagreva. Jakne ovog tipa su kvalitetne i lagane, što pomaže u pokretljivosti, pa igra napolju izgleda još zabavnije.

3. Materijal
Materijal je dobar pokazatelj kvaliteta i izdržljivosti, i on će napraviti razliku koliko je vašem detetu udobno u jakni. Zimska jakna treba da bude napravljena od tkanine koja propušta vazduh kako biste sprečili da se dete znoji ispod jakne. Takvi slojevi su dostupni pod različitim nazivima, pa jednostavno potražite indikaciju da je tkanina "prozračna". Jedan od najzastupljenijih vodootpornih materijala je gorteks.

Odeća koju vaše dete nosi ispod jakne ili pantalona (dugo donji veš, čarape i tako dalje) mora biti od vunenih vlakana, pri čemu je merino vuna najbolji izbor. Izbegavajte pamuk po svaku cenu; zadržava vlagu i garantuje neprijatnost.

4. Prilagodljivost
Neka vaše dete isproba odeću u radnji, a zatim ga gledajte kako se kreće, proveravajući lakoću i udobnost. Ako je dete mlađe, pobrinite se da li može samo da obuče jaknu. Želećete da izbegnete bilo šta sa dugmadima i izaberite patentni zatvarač sa kojim se lako snalazite (sa zaštitnim zatvaračem na prednjoj ili zadnjoj strani radi zaštite od hladnoće).

5. "Rasti sa mnom"
Većina kvalitetnih dečijih brendova (i neki mlađi brendovi) pridržavaju se sistema "rasti sa mnom", koji vam omogućava da rastegnete rukave i nogavice pantalona kako dete raste, uklanjanjem posebno naznačenog šava unutar rukava. Ovo će vam omogućiti da zadržite kvalitetnu jaknu dve ili tri zime i zaista učinite svoju investiciju vrednom truda!

(Yumama)

BONUS VIDEO:

DECA BIZARNIM PONAŠANJEM OPONAŠAJU RODITELJE! Mršević: Hoće da pokažu da su i ona velika Kurir TV