Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada i kako naučiti dete da se samo obuče

Nezavisnost i samopouzdanje grade se sitnicama i jednostavnim svakodnevnim uspesima koje mališani doživljavaju... Saznajte kada je vreme da se vaše dete samostalno obuče i kako mu pomoći u tome.

 Izvor: Foto: Profimedia

Čak i pre puberteta, mališani požele da sami biraju svoju garderobu i kako će izgledati u kojoj prilici. Nakon što vaš mališan postane dete ranog uzrasta, njegov razvoj je neočekivano ubrzan – on hoda, govori i privikava se na nošu. Važan, a često zapostavljen deo razvoja u ovom uzrastu, jeste samostalno oblačenje, jer ono uključuje veliki broj različitih veština.

"Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica", ističe dr Karen Raskin, porodični terapeut iz Masačusetsa.

Deca, naime, teže nezavisnosti, zbog čega nije iznenađenje želja deteta da u januaru obuče svoj kupaći kostim s cvetnim printom! Ovakva iskustva su najmlađima neophodna jer zahvaljujući njima i nezavisnosti koju na taj način grade stiču samopouzdanje. Takođe, dr Raskin naglašava da sam postupak oblačenja predstavlja osnovu za razvoj fine motorike – na primer, zakopčavanjem dugmadi.

Saznajte šta sve mališani razvijaju zahvaljujući jednostavnom procesu oblačenja, šta treba očekivati u toku njihovog savladavanja ovih veština, koje su glavne prekretnice u razvoju i na šta je neophodno obratiti pažnju.

Priredila: Tamara Sorak

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica