Dečja stopala brzo rastu, pravilna obuća je važna za zdrav razvoj deteta, jer odavno je poznato da loša obuća može da nanese štetu, pre svega kod držanja.

Sebi kupujemo cipele prema godišnjem dobu, međutim sa decom je drugačije jer dečje stopalo prolazi raste, kao i samo dete. U klasičnom vrtiću uzrasta od tri do šest godina, deci će možda trebati nove cipele četiri puta godišnje, kod mlađe dece veličina cipela može da se promeni čak i za šest do osam nedelja.

Cipele bebe koje uče da hodaju su važne, jer imaju izuzetno mekan đon koji ne ometa ugibanje stopala. Deca ne osećaju kada su im cipele male, jer su dečje kosti izuzetno meke i savitljive. Da biste sprečili pogrešan položaj stopala zbog toga što je cipela premala, morate redovno da "opipavate" cipele kada ih dete nosi.

Kriterijum dopadljivosti nije na prvom mestu kada je reč o cipelicama za mališane - naravno, detetu treba da se dopadne i sama cipela, ali izbor u dobro snabdevenim specijalizovanim radnjama je dovoljno velik da se pronađe kompromis između željenog dizajna i modela koji je zdrav. Važno je obratiti pažnju ne samo na veličinu cipela, već i na širinu. Premale cipele su naravno štetne, ali prevelike cipele takođe nisu dobar izbor, čak ni kada u to uračunate period „prerastanja“. Prevelike cipele ne pružaju dovoljnu potporu dečjim stopalima i deca instinktivno stežu prste ako je cipela prevelika. To dovodi do grčeva i neusklađenosti u koracima.

Pri kupovini je važno da "pipanjem osetite" cipelu, takozvani test palcem, materijal terba da bude prirodni, da propušta vazduh kako se detetu noga ne bi znojila.

Koliko dečja cipela mora da bude veća? Cipele deteta treba da budu sa unutrašnje strane najmanje 12 do 17 milimetara duže od stopala.

BONUS VIDEO:

Svetlucave cipele koje su viralne na mrežama i u kojima noga izgleda tako wow TikTok/syedassb/xxhks


Izvor: Yumama