Tek sada, u januaru, možemo reći da je stigla prava zima. Pao je sneg! A ko mu se najviše raduje, ako ne oni najmlađi?

Boravak na snegu ne popunjava samo njihovo slobodno vreme, već ima i mnogobrojne prednosti za zdravlje. 

Jedna od najvećih prednosti boravka na hladnom vazduhu tokom sunčanih dana svakako je apsorpcija vitamina D, koji igra presudnu ulogu u našem imunitetu. Na hladnom vazduhu se sagoreva više kalorija, čime se ubrzava metabolizam.

Ništa manje važno nije ni to što boravak na snegu može značajno poboljšati dečje raspoloženje, a samim time i mentalno zdravlje dece o kojem se premalo govori. Kao i nama, tako je i njima potrebna interakcija sa drugom decom, makar pod maskama i na preporučenoj udaljenosti.

Pored toga, predlozi aktivnosti koje donosimo u nastavku utiču na razvoj grube i fine motorike, podstiču razvoj mašte i kreativnosti, snalažljivost, ali i nude priliku za učenje kroz igru.

Evo nekih koje mogu poslužiti kao inspiracija.

1. Pravljenje Sneška Belića

Jedna od prvih aktivnosti koja nam pada na pamet kada vidimo pahulje snega i koja nas odmah vraća u dane našeg detinjstva svakako je pravljenje Sneška. Nema deteta koje neće uživati u tome. To može biti i pravi izazov kreativnosti, strpljenja i domišljatosti.

Ako je dete još premalo da ga samo napravi, stvorite bazu, a njega pustite da samo odlučuje o tome kako će ga završiti. Time mu pokazujete da se uvažava njegovo mišljenje i njegov doprinos zajedničkom projektu. 

Ako želi da napravi psa, medveda ili bilo koju drugu životinju, dopustite. Mašti je samo nebo granica, a to će imati velike prednosti i na detetov život kasnije.

2. Iks-oks

Isrctajte grančicom po snegu polja, objasnite detetu kako se igra i uživajte. Društvene igre mogu da vas zabave i na snegu!

3. Hranjenje životinja

Kada prirodu zatrpa sneg, životinje teško pronalaze hranu, a to je prilika da kod djeteta polako razvijate ekološku inteligenciju, ali i empatiju prema životinjama.

Zajedno pripremite hranu koju ćete ostaviti na balkonu ili negde u svome dvorištu za ptice. To mogu biti semenke suncokreta, prosa i slično, ali izbegavajte mrvice hleba, jer se one lako smrznu, pa će pticama učiniti više štete nego koristi.

Odnesite hranu napuštenim psima i mačkama u vašoj ulici, ostavite na vidno mesto. Pomazite ih i pričajte sa decom o životinjama.

4. Potraga za pričom

Dete koje uživa u slušanju ili čitanju priča pre spavanja sigurno će oduševiti i potraga za blagom u koju će biti utkana zimska priča. Možete je osmisliti sami ili pak posegnuti za nekom koju dete još nije čulo, a potom elemente iz te priče sakriti po dvorištu ili parku, kako bi ih dete tražilo.

Na primer, ako je reč o priči u kojoj je Sneško glavni junak, po dvorištu rasporedite šargarepu, šal i ostalo, pazeći pritom da ostanu na vidljivu mestu, a ne zatrpani pod snegom.

Nakon što dete prikupi sve delove, zajedno 'sastavite' priču. Budite kreativni, a ako dete zapne, pokušajte da mu postavite pitanja otvorenog tipa koja će ga podstaći na dalje razmišljanje i razvijanje mašte.

5. Kula od snega

Kao što je pesak dobar materijal za izradu kula, takav je i sneg, a možete iskoristiti plastične kantice i kalupe koje inače koristi u pesku. Ako je sneg dovoljno čvrst, može se igrati i starim kalupima za kolače.

6. Hulahop

Iako se igra hulahopom obično veže uz letnje aktivnosti, jednako zabavan može biti i zimi. Štaviše, zbog slojeva odeće koju deca imaju na sebi tokom zimskih dana, teže će ispasti sa područja struka, a samim time će igra biti duža i zabavnija. To je ujedno dobra dobra vežba i za male i za starije.

7. Sankanje

Kako zima da prođe bez sankanja? Za to vam čak nisu ni potrebne sanke. Baš kao nekada, ako ste na selu, običnu vreću možete ispuniti slamom ili jastukom, a možete organizovati i takmičenje u sankanju.

Jednom kada igre završe, pripremite toplu čokoladu i uživajte u uspomenama koje ste upravo stvorili.

Pročitajte i...