Postoji toliko razloga zašto volimo da sobne biljke budu deo našeg enterijera - one čiste vazduh, unose zeleno tokom cele godine i dodaju boju i vizuelni identitet svakom prostoru. Savršeni su za svaku prostoriju, a neke vrste cveća se preporučuju i za dečijusobu.

U dečijoj sobi važno je obratiti pažnju kakvu biljku držite, a glavno pravilo je da ne bude toksična za kućne ljubimce i ljude.

Evo kojih 10 biljaka se preporučuju za dečiju sobu:

biljke za deciju sobu000006.jpg
Shutterstock 

1. Slonova noga

Deci će se svideti divlji, tropski splet slonove noge, sobne biljke za koju se čini da uvek ima "čupavu frizuru". Ova biljka je poreklom iz Meksika i Centralne Amerike. To znači da zahteva malo zalivanja ili drugog održavanja i savršen je za dete koje želi da nauči da brine o svojim biljkama.

biljke za deciju sobu000010.jpg
Shutterstock 

2. Pauk biljka

Još jedna kućna biljka koja se lako uzgaja sa divljim izgledom koji mnoga deca vole. Odlično funkcioniše na polici ili visi blizu plafona, tako da njegovi zaostali listovi mogu doneti u sobu vašeg deteta atmosferu džungle.

biljke za deciju sobu000011.jpg
Shutterstock 

3. Tilandsija

Deca se ne mogu zasititi ovih sićušnih neobičnih biljaka iz Centralne i Južne Amerike. Vazdušne biljke uzimaju hranljive materije i vodu iz svog lišća i koriste samo svoje korenske dodatke da se pričvrste za tlo. Izuzetno ih je lako uzgajati da čak i učenik u osnovnoj školi može biti zadužen za njihovo održavanje.

biljke za deciju sobu000002.jpg
Shutterstock 

4. Božićni kaktus

Sočni božićni kaktus svojim zimskim cvetovima unosi praznične boje u sobu vašeg deteta. Ostatak godine, to je kućna biljka koja se lako održava sa zanimljivim zimzelenim lišćem.

biljke za deciju sobu000007.jpg
Shutterstock 

5. Biljke mesožderke

Biljke mesožderke omiljene su za naučno orijentisanu decu zainteresovanu za botaničke zanimljivosti i za one koji jednostavno vole ideju da drže zelenog insektojeda kao kućnog ljubimca. Venerine muholovke su lako dostupne i najlakše je brinuti o kućnim biljkama koje jedu meso.

biljke za deciju sobu000001.jpg
Shutterstock 

6. Čuvarkuća

Latinski naziv ove vrste sukulenata (Sempervivum) znači "živeti zauvek", tačan opis ovih niskih rozeta koje se stalno obnavljaju kroz manje, bebe rozete smeštene oko matične biljke. Dolaze u svim varijantama boja i dezena i, kao i većina sukulenata, zahtevaju malo održavanja.

biljke za deciju sobu000005.jpg
Shutterstock 

7. Bostonska paprat

Paprati dodaju bujnu zelenu notu bilo kojoj šemi dizajna enterijera, ali mnoge vrste paprati su toksične za ljude i kućne ljubimce, pa stoga nisu prikladne za dečiju sobu. Jedan izuzetak je popularna bostonska paprat , koja je izdržljiva sobna biljka savršeno bezbedna za istaknuti prikaz u sobi vašeg deteta.

biljke za deciju sobu000003.jpg
Shutterstock 

8. Kalateja

Kućne biljke koje se lako održavaju sa šarenim listovima. Noću se listovi biljke sklapaju predivno, baš kao šake u molitvi.

biljke za deciju sobu000008.jpg
Shutterstock 

9. Magarčev rep

Ne morate da gledate dvaput da biste shvatili kako je ova biljka dobila ime. Ovoj biljci je samo potrebno sunčano mesto i povremeno zalivanje da bi uspešno rasla.

biljke za deciju sobu000004.jpg
Shutterstock 

10. Švedski bršljan

Bršljan koji se uzgaja kao kućna biljka, posebno kada se dozvoli da se spusti iz saksije, odličan je način da se unese zelenilo na bilo koji zid. Ali bršljan koji smo najviše navikli da vidimo je engleski bršljan, koji je toksičan za ljude i kućne ljubimce. Zamenite ga švedskim bršljanom , podjednako atraktivnim i lakim za uzgoj, i imaćete savršenu lozu za spavaću sobu vašeg deteta.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Otrovno cveće Tiktok/ucahteam