Sasvim je normalno i prirodno da svaki roditelj ima zaštitinični stav prema svom detetu, ali šta ako pretera u tome, koliko će to da se odrazi na njegov razvoj ličnosti. Popoularni ruski psiholog Mihail Labkovski iza sebe ima 40 godina rada sa porodicama. Jednom prilikom je izneo svoj stav o tome šta se dešava kada previše zaštitimo dete.

Labkovski kaže kako mnoge države imaju veliki problem sa time što su roditelji previše zaštitnički nastrojeni prema deci. Majke generealno, kako ističe, ne dopuštaju svojoj deci da donose odluke i sve rade umesto njih. Jer će naravno, one to uraditi bolje od deteta.

Labkovski strogo preporučuje da se roditelji otarase te navike.

U savremenoj psihologiji sve norme ponašanja su oslikane prema uzrastu deteta. Na primer, sa pet godina dete je sasvim sposobno da se samo oblači i veže pertle. Od osam-devet godina može da usisava i pere sudove. Psiholog kaže da deci moramo da damo ovu priliku, ne tako što ćemo ih primoravati da to rade, već tako što ćemo se potruditi da ih zainteresujete za to.

Restoran, deca, hrana
Shutterstock Porodica na ručku u restoranu

"Ukoliko posmatrate evropske države, tamo se niko neće iznenaditi niti reagovati ako dete skoči u baru.Kod nas ćete odmah čuti povik "stani". Dakle, naša deca odrastaju zastrašena, stalno gledaju okolo i plaše se" objašnjava psiholog i dodaje:

"Čak i sitnica kao što je kupovina odeće treba da pruži maloj osobi priliku da bude slobodna. Počnite sa ovim. Neka dete izabere šta mu se sviđa u prodavnici, pa makar to bilo nešto najsmešnije što ste videli" savetuje Labkovski.

Deci je potrebno samo da ih bezuslovno volite, smatra psiholog, a svako nezadovoljstvo svojom decom je samo odraz ličnog nezadovoljstva roditelja.

(Yumama)