Iako su mnogi od nas kada smo bili deca većinu letnjeg raspusta provodili sa bakama i dekama, stilovi roditeljstva su se danas promenili. To najbolje dokazuje diskusija koja se vodila na forumu Reddit nakon što je jedan korisnik opisao situaciju u svom okruženju.

"Baka i deda žive pored mora. Kada se završi škola, unuk ostaje kod njih celo leto, dok razvedeni roditelji odlaze na godišnji odmor na more i inostranstvo sa novim partnerom, bez deteta. I tako godinama. Vodite li svoju decu na godišnji odmor ili letujete bez dece? Zar ne bi bilo logično da pokupe malog od bake i deke i da ga povedu sa sobom? Pa da ga ponovo vrate baki i dedi kada im je odmor gotov? Može li se ovo nazvati roditeljstvom?" pita se on.

Mnogi su se uključili u diskusiju. Dok jedni smatraju da se praksa ovih roditelja može posmatrati kao zanemarivanje deteta, drugi u tome ne vide ništa loše jer su kao deca i sami provodili raspust kod bake i deke, bilo na selu ili na moru, piše Index.hr.

"Ako roditeljima nije toliko stalo, onda je detetu bolje sa nekim ko ga voli. Na neki način je bolje kada ljudi priznaju da su umorni od roditeljstva, pa je dete sa nekim kome je stalo, umesto da se oseća nepoželjnim“, rekla je jedna osoba.

"Bukvalno sam najviše uživao u letu sa bakom i dedom. Bez roditelja, noću sam igrao karte sa dedom, gledao Džejmsa Bonda sa dedom, more po ceo dan. Bez brige, bez problema. Voleo bih da se vratim na to vreme", priseća se drugi korisnik.

"Najbolje vreme u životu mi je bilo kada sam cele praznike provodio kod bake i dede. Plakao sam kada sam morao da idem kući", nastavio je treći.

"Jedva sam dočekao leto da ne vidim roditelje tri meseca. Gradili smo kolibe u šumi, pecali u potocima, pokušavali da lovimo fazane lukom i strelom, a kada smo našli starog Tomosa, doveli smo ga u red i provozali se po selu. Voleo bih da opet mogu tako da živim bar nedelju dana u godini." slaže se četvrti.

(Yumama)

 BONUS VIDEO:

MAMA I TATA MI NIŠTA NISU SREĐIVALI, ŠTO SE NE MOŽE REĆI ZA SVAKOGA! Iva Štrljić otvoreno o kolegama koji su deca poznatih glumaca Kurir televizi