Najmlađim ukućanima kupanje i igra u bazenu predstavljaju jedno od najvećih uživanja. Svako ko ima kuću s dvorištem sigurno je bar jednom poželeo da ga postavi i svojim mališanima učini leto lepšim. Ne treba izgubiti iz vida da se dete može udaviti za nekoliko desetina sekundi, a za to je dovoljna dubina bazena od 20 cm.

Bazena na tržištu ima različitih, a njihova cena može da varira od 3.000 pa preko 100.000 dinara. Bazeni mogu biti vema mali, samim tim i laki za održavanje, do onih većih sa čvrstim potporama, filterima i pumpama. Koji god da imate, vašu decu bi trebalo da držite na oprezu. Istraživanja su pokazala da se najviše dece udavi u uzrastu od prve do četvrte godine, a nije nepoznat i slučaj davljenja deteta u kućnom bazenu kod nas.

Bezbednost sa kućnim bazenima možete povećati tako što ćete mlađu decu uvek držati na oku, a kada se kupanje završi prekriti bazen. Uvek je naravno dobro i razgovarati sa decom i najbolje bi bilo objasniti im da postoji vreme za kupanje, kada je kupanje završeno, trebalo bi pokriti bazen i preći na drugu aktivnost. Nije zgoreg deci objasniti da mogu da se povrede ili da se udave u bazenu. 

Uvek budite uz decu dok se kupaju, u bazenu, za bebe i mlađe je dobro da imaju šlauf ili "mišiće", a dete preko četiri godine nastojte da naučite da pliva u nekoj od školica plivanja.

Posle kupanja treba pažljivo isušiti spoljašnje ušne kanale i voditi računa da se ne oštete, jer će tako biti podložniji infekcijama, a dete će želeti i u narednim danima da se kupa u bazenu. 

Nemojte ostavljati igračke u bazenu kada se kupanje završi, izvadite iz bazena sve igračke vašeg deteta i prenesite ih u kuću ili drugi deo dvorišta.

su prava letnja uživncija, koja roditeljima izaziva dodatne glavobolje, jer nije potpun
Shutterstock 

Pored opasnosti od davljenja, bazeni mogu da budu izvor zaraze: voda koja se sipa u bazene je manje hlorisana, i stoga je pogodnija za razvoj mikororganizama. Preporučljivo je da se voda redovono menja, naročito u manjim bazenima namenjenim bebama i deci mlađeg uzrasta, a deca u bazen treba da ulaze čista.

Druga velika opasnost koja postoji je ona od opekotina: vodite računa da bazen ne bude na suncu, najbolje je ispod drveta, u "prošaranoj" hladovini, jer za nastanak opekotina kod najmlađih dovoljno je i deset minuta izlaganja na suncu. Uvek mažite decu UVA i UVB zaštitnim faktorom kada se kupaju u dvorišnom bazenu bez obzira na njihov uzrast. Boravak na suncu bi trebalo izbegavati između 10 i 16.30 časova.

BONUS VIDEO: 

Vlada Tomović bazeni Kurir

Izvor: Yumama