Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FARMACEUTKINJA OTKRIVA RECEPT ZA KAŠALJ I ISKAŠLJAVANJE: Sirup od 5 sastojaka, a nijedan kupovni ne može da ga zameni

Farmaceutkinja je otkrila sjajan recept za domaći sirup koji pomaže kod kašlja i omogućava lakše iskašljavanje nakupljenog sadržaja.

 Hristina Lazarević Milošević, magistar farmacije Izvor: Printskrin, Youtube/ K1 televizija

Kašalj je u ovom periodu veoma čest kako kod dece, tako i kod odraslih ljudi. Ako ste ljubitelji prirodnih preparata, sirup za kašalj možete napraviti i sami, i tom prilikom ćete potpuno biti sigurni u njegov sastav i bezbednost.

Hristina Lazarević Milošević, magistar farmacije, u emisiji "Na prvom mestu" koja se emituje na K1 televiziji, otkrila je odličan recept za čaj koji pomaže u smirivanju kašlja i iskašljavanju sadržaja. Jednostavno je da napravite sami, a evo šta vam je potrebno:

  • Osušeni cvet lipe - 1 kašika
  • Suve listove plućnjaka - 1 kašika
  • Suvi listovi bršljana - 2 kašike
  • Ključala voda - 2 dl
  • Med - 2 dl

Priprema:

U ključalu vodu stavljamo bršljan, plućnjak i lipu. To sve promešamo, a zatim poklopimo i ostavimo da tako stoji sat vremena. Kada odstoji dovoljno, procedićemo biljke i odbaciti ih, a u tečnost koja je ostala dodaćemo med.

 Hristina Lazarević Milošević, magistar farmacije
Hristina Lazarević Milošević, magistar farmacije, pravi sirup za kašalj
Izvor: Printskrin, Youtube/ K1 televizija

Kako se čuva i koristi sirup?

Sirup se drži u frižideru i u roku od 10 dana treba da se ispije.

Pije se tako što se 3 puta dnevno uzme po jedna supena kašika pola sata pre obroka, minimum sedam dana u kontinuitetu. Kako bi se pojačao efekat sirupa, potrebno je piti minimum 2 litre vode jer će voda pomoći da se taj sekret razredi i lakše se iskašlje.

Mogu ga koristiti deca starija od 6 godina i odrasli.

 Kašalj, dete
Devojčica kašlje
Izvor: Shutterstock

Kako da prepoznamo domaći med?

"Okrenete teglu naopačke i ukoliko se pojavi mehur u obliku kruške koji ide od poklopca tegle ka dnu tegle, to znači da je med prirodan. Ukoliko se ne desi ništa, to znači da ima dodatog šećera. Međutim, ni to nije potpuno sigurno danas jer su i pčelari usavršili svoje tehnike", otkrila je Hristina.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica