Majčinstvo nije nimalo lako, čak i onima ženama kojima je profesija da smiruju druge ljude i rešavaju njihove životne muke. Koliko god godina da ima, gde god da živi i čime god da se bavi, svaka majka zna da bude očajna i da 'izgubi živce' u nekom trenutku.

Psihoterapeutkinja Ana Matur ispričala je svoju priču kada je pokušavala da ostane mirna dok se borila sa bebom koja vrišti, i malim detetom koje odbija da sedne u kolica. U trenutku je osetila veliki bes, pokušala je da se zaustavi, da 'izbroji do 10', ali nije uspevalo. Bes je sve više rastao, a onda je došlo do vrhunca i u tom trenutku bacila dečiju igračku koja se razbila. Ni tada nije osetila olakšanje za kojim je žudela.

"Pogodila me je bujica srama, a moje dete je počelo još više da vrišti videvši da sam namerno razbila njegovu igračku. Taj trenutak me je otreznio i uplašio kao nijedan drugi", kaže Ana.

Baš od tog trenutka počela je otvoreno da govori o svemu sa čime se susreće u majčinstvu i da se trudi da na taj način pomogne i drugim ženama koje prolaze kroz slične situacije. Ona danas sa zadovoljstvom priča o iscrpljenosti roditeljstva, postporođajnoj depresiji i nezadovoljstvu sa kojim se mnoge žene susretnu zbog brojnih promena koje nosi majčinstvo.

"Počela sam da istražujem majčinski bes nakon što sam shvatila da često dolazim do tačke ključanja, nemoćna da zaustavim svoj bes koji izbija iz mene na načine koji su me uznemiravali", rekla je Ana, a onda opisala svoj život i promene koje je primetila nakon što je postala majka:

"Imam 34 godine i otkako sam postala majka imam bolno kratak fitilj i neprijatno mi je da kažem da sam izgubila živce. Pre nego što sam dobila decu, smatrala sam se opuštenom, ali gotovo bez svesti o tome prošla sam kroz dramatičnu promenu ličnosti.

Stres i ogorčenost se razvijaju tokom vremena, gde je nervni sistem hronično pod stresom. Ako se ne kontroliše, doći će do pokretačkog događaja koji prelazi naš prag emocionalne tolerancije – tada bes preuzima. Mnoge majke oštro kritikuju sebe, misle da ne uspevaju ili da su loše jer su izgubile živce. Ne verujem da žena odjednom postane loša majka jer je izgubila živce, ali ispadi su jasna povratna informacija da život treba preispitati u korist njih i njihove dece. Učenje emocionalnih alata za upravljanje besom je veština koju svako može da razvije", rekla je.

Tehnika za rukovanje besom

Ana je napisala knjigu "Mala knjiga smirenosti za nove mame", u kojoj nudi tehniku od tri koraka koja vam može pomoći da rukujete besom.

"Prvo, osetite saosećanje prema sebi, umesto da sebe etiketirate kao lošu osobu. Zatim razgovarajte o svojim osećanjima sa nekim kome verujete. Na kraju, identifikujte šta osećate i šta vam fali. Ako je vaš bes simptom preopterećenosti, kako možete promeniti taj problem", rekla je Ana.

Istraživanje sa Univerziteta Viktorija u Kanadi, takođe je pokazalo da majčinski bes može da se ublaži ako žene smanje svoja visoka očekivanja od sebe i odustanu od ideje savršenstva. Takođe je zaključeno da je podrška partnera, porodice ili prijatelja od vitalnog značaja za sprečavanje eksplozija besa.

(Yumama)