Biti roditelj dvogodišnjaka nije nimalo lako. Klackalica između osećaja da su to već 'velika' deca koja dosta znaju i toga da ih po pola dana nosite u rukama kao bebe, je svakodnevna. Posebna muka je mamama bez kojih obično ne žele da jedu, da se kupaju, da se uspavaju... Jednostavno, nekada pomislite kao da ste i dalje vezani 'pupčanom vrpcom' i dok vam je u jednom momentu drago jer im trebate i to je predivno, u drugom samo želite da vas svi puste, da sedite sami u tišini i odmorite svoje vijuge ali i celo telo.

Mnoge porodice snalaze se tako što očevi dopuste majkama da predahnu tako što odvedu decu u park ili igraonicu, ali to nije rešenje. Idealno bi bilo da deca isto shvataju oba roditelja, da i otac može da im pruži sve što i majka, da su oboje tu za njega. Pitale smo Anitu Marković, diplomiranog pedagoga koja se bavi radom sa roditeljima dece ranog uzrasta, kako da rešimo ovakve situacije i damo mamama malo slobode, a ona je iz svog iskustva i prakse dala odlične predloge.

Kako Anita kaže, ovde je glavni problem taj što majke tek kada 'eksplodiraju' shvate da im je potrebno vreme za sebe, a do tada pokušavaju da balansiraju u svim obavezama dok sebe stavljaju na poslednje mesto.

"Iz iskustva u radu sa majkama, u ovakvim situacijama, problem nastaje usled nepostojanja ličnih granica i udaljenosti od sopstvenih potreba.Mame zaborave da ugađaju sebi, da izađu iz kuće bez deteta, bojeći se da ako više brinu o sebi, da će zapostaviti dete. A upravo je suprotno - dete mnogo više benefita ima ako se mama dobro oseća i ako je srećna i zadovoljna sobom i time koliko su njene potrebe namirene. Tako dobija jednu srećnu, smirenu, zadovoljnu mamu, koja ima odakle da daje, jer je prvo sebi dala. Znate već kako kažu: 'Ne možeš da sipaš iz prazne čaše'. Ovo je apsolutna istina, i govori nam da su i naše potrebe važne. Kad postaneš majka, ti si i dalje osoba, živo biće, sa svim svojim osećanjima, potrebama, željama, i u redu je da daš sebi ono što će nahraniti tvoje srce, dušu, um i telo. Iz tog osećaja ostvarenosti, ponosa, sreće i uspeha, mama ima mnogo više strpljenja za dete i svog partnera", rekla nam je.

mama-sin.jpg
Shutterstock Mama i dete

Anita nam je zatim dala i nekoliko predloga koji će pomoći mamama da dobiju vremena za sebe, a da pre toga ne ispadne 'opšti rat u kući' i bez povišenog tona kaže svoje potrebe tako da parnet može da ih razume.

"Moj predlog mamama je da jasno iskažu svoje potrebe. 'Hajde da se dogovorimo kad možeš ti da se pobrineš za dete, da ja odem da uradim nešto van kuće. Potrebno mi je da odem u šetnju/sednem na kafu sa prijateljicom, i da ti za to vreme brineš o detetu', ili: 'Umorna sam jer imam osećaj kao da nikad ne ispuštam dete iz ruku. Potrebno mi je da budem malo sama. Možeš li ti sad da preuzmeš brigu o detetu, dok ja uradim nešto za sebe?' Kada izgovorimo kako se osećamo i šta nam treba, bez kritike i napada na partnera, on će biti mnogo otvoreniji za nalaženje rešenja kojim će oboje biti zadovoljni, a dete zbrinuto i srećno", zaključila nam je Anita.

Porodica, mama, tata, dete, svađa
Shutterstock Porodica

Ko je Anita Marković?

Zovem se Anita Marković. Diplomirala sam pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Nišu 2011. god. Nakon diplomiranja, radila sam u osnovnoj školi kao stručni saradnik - pedagog. Ubrzo sam shvatila da se ne pronalazim u školskom sistemu, i da je ono što istinski želim da radim i osećam kao svoj poziv - rad sa roditeljima dece ranog uzrasta. Tu su temelji svega što sledi kasnije, kada deca krenu u školu, uđu u pubertet i odraslo doba. Tako sam krenula da radim online sa roditeljima. Kroz svoj online program Smirena mama i kad je drama edukujem roditelje o emocijama, granicama u vaspitanju i ličnom razvoju, i pružam podršku roditeljima koji žele da prekinu toksične obrasce vaspitanja koji se prenose s kolena na koleno. Roditelji koji dolaze na moj program su roditelji koji žele da odgajaju svoju decu uz poštovanje, privrženost, kao dugoročno ulaganje u kvalitetan odnos sa decom, umesto da se oslanjaju na trenutne metode, kao što su nagrade i kazne.

I sama sam mama, imam dve devojčice koje u ovom trenutku imaju 4,5 i skoro 3 godine. One me uče kako da budem svoja, nežna, saosećajna i kako da poštujem i volim pre svega sebe, a zatim i sve oko sebe.

Smatram da granice u vaspitanju moraju da postoje, ali ne moramo da ih postavljamo kroz strogoću i uslovljavanje, već kroz blizak i stabilan odnos sa detetom. Kada se dete oseća sigurno, poštovano i uvaženo u odnosu, onda i više sarađuje, i svakodnevica je mnogo lakša, u odnosu na situacije kada očekujemo da nas deca slušaju bez pogovora.

Anita Marković
Printskrin, Instagram/smirenamama Anita Marković

(Yumama)