Da li spadate u onu grupu roditelja kojima je prvo dete toliko bilo divno i mirno, dok je drugo "mali đavo". Upravo su se ovom tezom nosili naučnici koji su tokom istraživanja zaključili da u većini slučajeva drugo dete ispadne mnogo napornije i teže za odgoj.

U istraživanju je učestvovalo na hiljade roditelja sa dvoje dece, a rezultati su bili neverovatni. Zapravo, otkriveno je kako drugorođeno dete češće upada u nevolje i zahteva mnogo vieš pažnje. Važno je naglasiti da su naučnici prvenstveno proučavali porodice u kojima je drugo dete muško.

''U porodicama sa dvoje dece, dečaci koji su rođeni kao drugo dete imaju 25 do 40 odsto veću šansu da upadnu u nevolje u školi ili imaju problema sa zakonom u kasnijem uzrastu, jer su često jako svojeglavi i prkose roditeljskom autoritetu, nego što je to slučaj sa prvorođenim dečacima'', stoji su istraživanju.

brat i beba.jpg
Shutterstock Dva brata

Prema istraživanju na takvo ponašanje utiču dva faktora, kao što su potreba drugog deteta da se na neki način ''takmiči'' za pažnju svojih roditelja, ali i prisustvo starijeg uzora u njegovom životu, odnosno brata ili sestre zbog čega stalno ima potrebu da se dokazuje.

''Dok prvorođena deca imaju za uzore odrasle ljude, deci koja su rođena druga uzor su najčešće stariji brat ili sestra. Oni se možda ne ponašaju racionalno ili kako bi trebali, a to itekako utiče na ponašanje deteta koje ih kasnije kopira. I roditeljska zalaganja su drugačija, a utiecaj brata ili sestre dodatno doprinosi tim razlikama koje kasnije vidimo i u lošem ponašanju", zaključeno je u istraživanju.

(Yumama)