Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 NAČINA DA PRIPREMITE DETE NA DOLAZAK BEBE: Kupovina poklona čini čuda, ali jedna stvar je najvažnija - bićete ponosni

Autor Radmila Ilić

Dolazak nove bebe u kuću je pravo uzbuđenje, ali uz pomoć ovih saveta možete pomoći starijem detetu da najlakše prihvati batu ili seku, a da se ne stvara ljubomora.

 Beba, dete, porodica Izvor: Shutterstock

Dolazak drugog deteta je jednaka radost kao i dolazak prvog, ali i doza straha kako ćete uklopiti obaveze, podeliti ljubav ali i ono najvažnije, kako da mlađe dete najbolje prihvati novu situaciju.

Mnogi mališani i sami izraze želju da im roditelji podare brata ili sestru, ali nekada nije sve tako glatko. Međutim, uz samo malo pripreme, dolazak novog člana porodice može biti veliko uzbuđenje za starije dete. Pedijatar Hederson otkrio je tehniku koja vam može pomoći da se starije dete što pre poveže sa mlađim.

Objasnio je da je 'slušanje stomaka' odličan korak za početak veze. Objasnite svom detetu da ga brat ili sestra mogu čuti dok su u vašem stomaku. Ovo može obezbediti interakciju između njih, kao što je ćaskanje, čitanje ili pevanje.

Drugi način da olakšate situaciju koja dolazi jeste da svom mališanu čitate knjige o braći i sestrama.

"U slikovnici je moje empatično starije dete otkrilo da beba plačem traži šta joj treba. Bila je tako uzbuđena kada je saznala da bebe nisu uvek tužne i želela je da nauči kako da raspozna njihov plač", kaže dr Hederson.

Treća stvar koju je važno da uradite jeste da napravite situaciju da se vaše starije dete ne oseti zapostavljeno. Mnogi ljudi će donositi poklone vašem novorođenčetu, pa se starije dete može osetiti zapostavljeno. Zbog toga je važno da poklone ne otvarate pred detetom kako biste izbegli ljubomori, ili pripremite unapred poklon za starije dete ako vam deluje da mu je mučno kada novorođenče dobija poklone.

 Kupanje, mama, beba, deca
Mama i deca se kupaju
Izvor: Shutterstock

Četvrta i najvažnija stvar je povezivanje sa bebom. Olakšaćeš vezu između svoje dvoje dece tako što ćeš starije dete uključiti u 'učenje' novorođenčeta. Na primer, recite mu/joj kako treba da nauči seku/batu kako se smeje. Verujte, kada vidi da beba oponaša, osetiće ponos.

Mala deca će, naravno, i dalje žudeti za tim da provode vreme jedan na jedan sa vama, dok se prilagođavaju svojoj 'novoj normalnosti'. Ali stručnjak predlaže da sačuvate svoje omiljene aktivnosti za vreme kada je beba tu kako bi starije dete moglo da se navikne na činjenicu da će od sada još neko biti tu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica