Postati roditelj po prvi put može biti dosta zahtevno, jer mnogo toga ne znate i stalno ste u nekom strahu i brigama.Da li se to menja kada dobijete drugo dete? Nataša je ispričala za naš portal svoje iskustvo i podelila je savet svim mama.

"Sećam se tog osećaja kada nam je prvo dete došlo u kuću, mesecima nisam mogla da se opustim i stalno sam paničila zbog nečeg. To mi je bila glavna kočnica da razmislim da li želim drugo. Ali onda sam uvek nailazila na utehu okruženja - videćeš kako će ti biti lakše", počela je svoju priču mama.

Prema njenim rečima sa dolaskom drugog deteta osećala je sigurnost jer je već mnogo toga prošla, ali sada se sve obaveze dupliraju pa čak i briga. "Bilo je mnogo lakše, jer sam znala šta me čeka i za mnoge bebeće probleme sam bila na vreme pripremljena.Neću da vas lažem, nije lakše ali znam da će vam svaki savet dobro doći ako se dvoumite za drugo dete iz istih razloga kao ja", rekla je Nataša i ukazala na tri stvari koje će vam pomoći da shvatite koja je prednost kada dođe drugo dete.

Znaš šta radiš

Znaš da prepoznaš grčeve i da ih sprečiš na vreme, znaš kada je beba gladna, a kada joj se spava - sve ide mnogo brže. Već sam kroz sve to prošla, naravno nije identično, ali na većinu stvari znam brzo i efikasno da odreagujem.

mama-ćerka-beba.jpg
Shutterstock Mam je srećna sa decom

Shvataš da je sve faza

"Sećam se kada je prvo dete neutešno plakalo satima trčala sam u Hitnu, jer sam mislila da mu nešto fali. Prve napade besa kada je udaralo glavom o zid i vrištalo, zvala sam drugaricu psihologa, jer sam takođe mislila da moje dete ima problem. I uvek sam nailazila na odgovor - nije mu ništa, proći će. Sada kada isto to prolazim sa drugim detetom, ne paničim, ne trčim odmah kod doktora već naoružam sebe strpljenjem i ponavljam tu mantru - proći će, ovo je samo faza!"

Prezaposlena si da bi non stop bila pod stresom

"Ranije sam pratila svaku promenu, sada kada imam dosta obaveza i oko prvog deteta često se iznenadim kojom brzinom mi napreduje drugo dete. Zbog obaveza nemam puno vremena za nerviranje, ako mi nešto smeta ili se ne osećam psihički dobro, brzo preguram jer vreme leti i treba obaviti hiljadu stvari preko dana".

I na kraju savet svim mamama:

"Neće biti lakše i ne nasedajte na priču da se drugo dete samo odgaja. Ali videćete i sami bićete smirenije,opuštenije i sigurnije u sebe i to je najveća prenost kada postanete mama po drugi put".

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)