Verovatno ne postoji roditelj koji nije čuo za Anitu Marković, pedagoga i stručnjaka za roditeljstvo. Baš zbog njenih genijalnih saveta koji se često vode ličnim primerom, jer je i sama majka dvoje dece, pomogla je brojnim roditeljima, a mi smo sa njom porazgovarali na teme koje muče većinu porodica i došli do zajedničkog rešenja.

Anita nam je nedavno otkrila kako umorna mama da uzme malo slobode za sebe, a da izbegne bes i svađu sa partnerom, a sada smo pokušale da nađemo rešenje za sve majke koje ne mogu da predahnu jer im dete traži svu pažnju, čak i kada je tata pored njih. Jednostavno, nekada deca ne vide nikog drugog osim mame, a za ženu, koliko god da je to lepo, nekada je i naporno jer ima brojne kućne poslove da završi, a da ne govorimo o tome što verovatno želi da sedne i popije kafu.

Evo kako da usmerite dete da se okrene malo više tati i da mama dobije svojih '5 minuta':

"Ovde je važno postaviti granice, ne samo sa detetom, nego i sa partnerom. Roditelji treba da razgovaraju o situaciji i da se dogovore oko svog slobodnog vremena. Iz ličnog, kao i iskustva u radu sa majkama, mnogo mama zaboravi na svoje potrebe kad dođe beba, i onda svoje potrebe govore kroz frustraciju, ozlojeđenost i bes. Gledajući da udovolje svima osim sebi, potiskuju svoje potrebe i želje, hobije, brigu o sebi, i onda eksplodiraju kada više ne mogu da izdrže. Dolazi do sagorevanja, a to se oslikava na odnos sa mužem i detetom. Mama ima osećaj da joj sve smeta i oseća jako nezadovoljstvo, a ne prepoznaje odakle dolazi", rekla je Anita, a onda nam otkrila i u čemu je rešenje:

"Pogledajte unutra. Ostaviti po strani sve što je muž ili neko drugi uradio ili nije uradio, i osmotriti kako smo iznutra. Kako se osećam? Šta mi nedostaje? Čega je previše u mom životu? Čega želim da bude više? Šta mi je potrebno od muža? Šta mi je potrebno od drugih? Kako mogu sebi da olakšam? Koga mogu da pitam za pomoć? Šta mogu da uradim danas za sebe, što će mi napuniti energiju i učiniti da se doboro osećam u svojoj koži?

Sve su ovo važna pitanja od kojih mama može da krene, kako bi spoznala svoje istinske potrebe. Tako će moći i mužu da saopšti na miran način šta joj je potrebno da on uradi."

Porodica, roditelji, dete
Shutterstock Porodica

Anita Marković je posebna zbog toga što u svakoj situaciji zna da navede primer i njegovo moguće rešenje. Tako je i ovde. Kada je na primer u pitanju kupanje deteta, a mama samo želi da predahne i da tata preuzme tu obavezu, evo kako možete da se dogovorite:

"Ako dete insistira da ga mama kupa, a mama želi da prepusti večeras taj deo tati, da ona može za to vreme da pročita par stranica knjige. Nakon što su se mama i tata dogovorili ko će šta kad raditi, mama bi mogla da kaže detetu: 'Vidim da želiš da te ja kupam. Tata i ja smo se dogovorili da se smenjujemo u kupanju, jer oboje volimo da te kupamo. Danas je tatin red, a sutra te ja kupam.'

U redu je da dete zbog toga negoduje, jer to je očekivano. Ako dođe do toga, pružamo detetu utehu i ponavljamo svoju granicu. Odlučni smo, ali i blagi i nežni pritom, puni ljubavi, poštovanja i razumevanja."

Ko je Anita Marković?

Zovem se Anita Marković. Diplomirala sam pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Nišu 2011. god. Nakon diplomiranja, radila sam u osnovnoj školi kao stručni saradnik - pedagog. Ubrzo sam shvatila da se ne pronalazim u školskom sistemu, i da je ono što istinski želim da radim i osećam kao svoj poziv - rad sa roditeljima dece ranog uzrasta. Tu su temelji svega što sledi kasnije, kada deca krenu u školu, uđu u pubertet i odraslo doba. Tako sam krenula da radim online sa roditeljima. Kroz svoj online program Smirena mama i kad je drama edukujem roditelje o emocijama, granicama u vaspitanju i ličnom razvoju, i pružam podršku roditeljima koji žele da prekinu toksične obrasce vaspitanja koji se prenose s kolena na koleno. Roditelji koji dolaze na moj program su roditelji koji žele da odgajaju svoju decu uz poštovanje, privrženost, kao dugoročno ulaganje u kvalitetan odnos sa decom, umesto da se oslanjaju na trenutne metode, kao što su nagrade i kazne.

I sama sam mama, imam dve devojčice koje u ovom trenutku imaju 4,5 i skoro 3 godine. One me uče kako da budem svoja, nežna, saosećajna i kako da poštujem i volim pre svega sebe, a zatim i sve oko sebe.

Smatram da granice u vaspitanju moraju da postoje, ali ne moramo da ih postavljamo kroz strogoću i uslovljavanje, već kroz blizak i stabilan odnos sa detetom. Kada se dete oseća sigurno, poštovano i uvaženo u odnosu, onda i više sarađuje, i svakodnevica je mnogo lakša, u odnosu na situacije kada očekujemo da nas deca slušaju bez pogovora.

Anita Marković
Anita Marković Anita Marković sa decom

(Yumama)