Postoje stvari koje roditelji dopuste deci jer u tom trenutku smatraju da je lakše za sve, ali onda upadaju u zamku i ne mogu da izađu iz njih čak i kada im smeta takvo ponašanje.

Činjenica je da je puno teže prekinuti neku naviku, nego je 'saseći' u početku. Odnosno, lakše je nešto promeniti dok još nije preraslo u naviku. Zato vodite računa o tome šta dopuštate detetu jer njima je nekada potrebno da dozvolite 2-3 puta da rade neprikladnu stvar, i već stvaraju naviku koju je teško promeniti.

Ovo su 4 najčešće stvari koje su roditelji 'naivno' dopustili detetu, a pretvorile su se u naviku zbog koje su požalili.

1. Često zaspi u vašem krevetu

Može se dogoditi da dete počne da 'zanoveta' kad prelazi iz krevetića u veći krevet. Kako biste zadržali njegovo uobičajeno vreme spavanja, često mu dopustite da zaspi u vašem krevetu, a onda ga tokom noći prebacite u njegovu sobu. I to nije tako teško dok su mali, ali prenošenje petogodišnjaka svaku noć iz svog u njegov krevet, itekako će biti bolno za vaša leđa.

Mama, beba, spavanje
Shutterstock Mama i beba spavaju

2. Gleda televiziju pre odlaska u krevet

Ovo je dosta loša navika, a ono što je nekada bila jedna emisija pred spavanje, vrlo brzo se pretvori u emisiju za emisijom. Najčešće započne tako što roditelj poželi malo mira, pa detetu dopusti da gleda televiziju kako bi se umirilo. Međutim, situacija se vrlo brzo pretvori u naviku. Tu lošu naviku možete najbrže da iskorenite čitanjem knjiga pred spavanje.

3. Pije sok kod kuće

Iako vam možda zvuči kao normalno, roditelji često ne primete zamku ove loše navike. Osim toga, okruženi smo decom koja piju sokove, pa u čemu je problem? Ubrzo ćete videti lošu stranu te navike. Dete će početi da izbegava vodu! Neretko se pobuni čak iako je razređen sok. Zato je najbolje da sokove ostavite za posebne prilike.

Dete, sok
Shutterstock Dete pije sok

4. Jedu u dnevnom boravku

U prvom trenutku vam se učini da je najlakše da detetu date nešto da 'gricne' ili da mu donesete čašu mleka dok je u dnevnom boravku i gleda televiziju. Međutim, šta se dešava? Ostaju mrvice, mleko se prosipa, uništava se nameštaj i morate da čistite. Nemojte to da dozvoljavate, neka dete nauči koje mesto je za jelo i piće u kući.

Naravno, sve ove navike se mogu promeniti ali potrebno je sa detetom raditi na tome. Lepim rečima i uz objašnjenja, a ne podizanjem tona, uslovljavanjem ili kaznama.

(Yumama)