Strah je prirodna emocija i reakcija koja nastaje opažanjem ili očekivanjem stvarne ili zamipljenje opasnosti. Kod dece zavisi od nekoliko faktora - starosti deteta i fazi rasta u kojoj se nalazi.

Strah sam po sebinije loš, on je koristan kao i svaka druga emocija i štiti nas u mnogim situacijama.

"Nikada nemojte reći detetu da se nema čega plašiti, jer da nema, ne bi se ni plašilo. Strahovi prolaze postupno, ali potrebno je vremena za to", kaže psiholog.

Međutim, ako primetite da određeni strah parališe vaše dete i ne dopušta mu da normalno živi i ispunjava svakodnevne obaveze, potrebno je da se konsultujete sa stručnjacima.

Kako bismo vam malo olakšali i kako biste bolje razumeli dečije strahove, donosimo vam listu stvari koja mogu da plaše decu.

Uplašeno dete
Shutterstock Uplašeno dete

Dečiji strahovi od rođenja do osme godine:

Do treće godine - strah od odvajanja od majke

3 godine - strah od ljudi, maski, mraka, životinja, policajaca i razbojnika.

4 godine - strah od glasnih zvukova, vatrogasaca, mraka, divljih životinja, od noći odvojene od majke.

5 godina - smanjenje straha od ljudi, ali raste strah od neuspeha, pada, pasa, i strah da se mama neće vratiti kući.

6 godina - vrlo zastrašujuće razdoblje. Tada se dete boji zvukova (melodije telefona, neugodan glas). Strah od duhova, veštica, boje se da postoji neko ispod kreveta, od gubitka, strah od vode, vatre, groma, munje, strah od samoće, strah da će se nešto dogoditi mami.
Tokom tog razdoblja deca postaju hrabrija kada je reč o "ozbiljnim" povredama, ali se boje trnja, posekotina, krvi.

7 godina - strah od tamnih prostora, tavana, podruma, duhova i veštica. Pojavljuje se i strah od špijuna, lopova, ljudi koji se skrivaju u ormaru, ispod kreveta ... Mnogi strahovi se pojavljuju nakon nekih strašnih priča, filmova, gledanja na TV-u. Isto tako, dete se boji da ne zakasni u školu.

Više od 8 godina - manje strahova, ali dete se više boji stvarnih, opasnih stvari i situacija.

(Yumama)