Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRESTANITE DA POSTAVLJATE PITANJE, KADA ĆE DRUGO: Mama Slađana o svojoj odluci da ima jedno dete - ne osuđujte me!

Autor Sandra Krstanović

Ovo nije priča samo jedne mame, već i dosta njih koje su naišle na osudu zato što žele da imaju samo jedno dete.

 Mama, dete, devojčica Izvor: Shutterstock

Kada prvo dete malo poraste, većina roditelja se susreće sa pitanjem: "kada će drugo?". I zaista, dok god se pojednici brane da ne misle ništa loše i da je to "normalno pitati", mama Slađana je za naš portal vrlo besna napisala pismo zašto treba da se iskoreni to pitanje. "Zaista mi je više muka, da slušam svaki dan jedno te isto, i koliko god sam se trudila na fin način da objasnim ljudima koliko je neukusno da pitate tako nešto ženu. Juče kada me je poznanica u parku to isto pitala....poludela sam!".

Ona je odlučila da javno progovori o tome zašto je odlučila da ima jedno dete i ne želi da oseća ni trunku griže savesti zbog takve odluke. "Htela sam da pružim podršku i drugim mamam, da jedno za svagda izađemo iz čaure ljudskih predrasuda i da jasno i glasno kažemo da jednostavno želimo samo jedno dete". Ovo je Slađaninih 7 razloga zašto je uredu stati na jednom detetu i zašto je to bila njena odluka:

1. Muž i ja smo na ivici snage

Moj suprug i ja radimo puno radno vreme van kuće. Kad stignemo kući, spremimo večeru i odvedemo ćerku u krevet, iscrpljeni smo. Obično sat vremena gledamo u telefone ili televiziju pre nego što odemo u krevet. Jednostavno nemamo energije da ponovo sve prolazimo sa bebom, pored malog deteta. Taj brod je već davno odplovio.

2. Dve godine nisam prespavala celu noć

Kada mi je ćerka bila novorođenče, bila sam toliko izmučena od nedostatka sna da sam se u jednom trenutku samo nasmejala i pitala svog supruga možemo li je odvesti natrag u bolnicu. Nemam želju ponovo da prolazim kroz to. Osim toga, sada naša devojčica ima dve godine i trebala bi mi dupla doza energije da pratim taj ritam.

3. Želim da imam vreme za sebe

I dok će me sada mnoge mame napasti što razmišljam na taj način. Zaista sam razmišljala koliko sam tonula polako u depresiju kada mi je život postao samo dete i posao, to nezadovoljstvo je počela da oseća i moja porodica. Zato želim da nađem vremena da radim nešto što je samo moje i što mi prija, na taj način ću biti dobra ne samo sebi, već i svom mužu i detetu.

4. Troškovi brige o deci su neverovatni

Iskreno, mislim da suprug i ja ne bismo mogli da priuštimo dodavanje još jednog deteta u našu malu porodicu. Pretpostavljam da je izvodljivo, ali to bi onda značilo da starijoj ćerku uskratimo sve one stvari na koje je ona navikla. Jednostavno za sada imamo sasvim dovoljno za tročlanu porodicu, a da niko ne ispašta.

5. Nedostaje mi muž

Iskreno, ne mogu da se setim kada smo suprug i ja poslednji put izašli negde, samo nas dvoje. Nedostaje mi da se povežem sa njim i razgovaram sa njim o bilo čemu drugom osim o slatkoj novoj stvari koju je naša malena devojčica uradila toga dana. Još jedno dete dodatno bi zakomplikovalo to i učinilo još težim da budemo sami. Moj muž je neverovatan čovek i želim da imam vremena da uživam u druženju sa njim - sama.

6. Želim da odem na odmor i da se opustim

Kada je naša ćerka bila beba, odmori su bili sve samo ne opuštanje.Dok su kolege na posao dolazili sveži, preplanuli i odmorni.Ja sam uvek dolazila, bela, iscrpljena i bolesna. Sada je stvarno dosta, ove godine smo konačno bila na moru da smo svi uživali, ne želim da se odreknem više toga.

7. Volela sam i sama biti jedinica

Moja porodica kaže da sam od ranog uzrasta odlučila da želim biti jedino dete. Uspela sam odrasti uz mnoštvo različitih vrsta kućnih ljubimaca, uključujući ribe, kornjače, pse, mačke, hrčke, žabe, zmije, guštere i zečeve. Nikad nisam morala deliti sobu. Imala sam svu pažnju roditelja za sebe. Uspela sam da pohađam časove pevanja i učestvujem u letjnim programima. Možda me je sve to učinilo pomalo pohlepnom, razmaženom i egocentričnom, ali sve te prilike omogućile su mi da procvetam i izrastem u osobu kakva jesam danas.

"Iskreno zaista sam imala snage da izguram dve godine naše ćerke i nije bilo lako. Ali sada sma konačno pronašla svoj mir i ušli smo u neku zajedničku rutinu. Želim tako i da ostane, divim se ženama koje imaju više dece i stižu sve, ovo je moj izbor i moja sreća i zato želim da izbegnem komentre i sažaljenja. Prihvatite to i sledeći put me pitajte bilo šta drugo samo ne, kada će drugo dete", zaključila je mama Slađana na kraju svog pismo.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: [email protected].

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica