Roditelji i deca spremaju se za 1. septembar, a ako u školu ispraćate đaka prvaka, uzbuđenje sigurno iz dana u dan raste. Spremaju se nova odela, slatki kompletići, rančevi, obuća, pa i frizure, a roditelji ne mogu da odole tome da fotografije svoje dece objave na društvenim mrežama. Međutim, da li znate šta se iza toga krije? Stručnjaci upozoravaju da nikako ne objavljujete slike svog deteta prvi dan škole.

Lena Derli je mama, psihoterapeut i stručnjak za društvene mreže, a zbog sve većeg trenda da roditelji objavljuju slike svoje dece kako kreću u školu, odlučila je da upozori.

"Kada vidim fotografiju, vidim više od dečijih nasmejanih lica. Primećujem opasnosti koje vrebaju iza takvih objava. Evo zašto ja ne objavljujem fotografije svoje dece i zašto biste trebali dobro da razmislite pre nego što i vi to učinite", rekla je a onda objasnila sve.

Mogu pružiti informacije za krađu identiteta

"U 2020. godini krađa identiteta pogodila je veliki broj ljudi. Sigurno je to poslednja stvar koju imate na umu kada spremate decu za prvi dan škole. Ali informacije koje delimo na internetu čine našu decu lakim metama.Sve što osobi koja ima loše namere treba da bi započela svoju krađu identiteta je puno ime i prezime deteta, datum rođenja i adresa. Prve dve informacije se mogu lako pronaći na profilima društvenih mreža koji uključuju najave rođendana i druge prekretnice", kaže Lena.

Iako većina ljudi ne bi objavila svoje adrese na internetu, to bi moglo lako da se otkrije. Na fotografiji dece spremne za prvi dan škole moglo bi da se vidi poštansko sanduče, broj zgrade ili jednostavno okolina koja može da otkrije sve. Takođe, ako slikate dete ispred škole, jasno će se znati koju školu pohađa, što kradljivcima identiteta daje veliko olakšanje.

Dečak, škola
Shutterstock Dečak ide u školu

Meta se*sualnih prestupnika

Iako deluje neverovatno da bi fotografije povratka u školu mogle biti adut za seksualne prestupnike, policija upozorava da je upravo veliki broj takvih fotografija pronašla na njihovim uređajima.

Kada delimo podatke poput detetove omiljene boje, želja i maštanja, dajemo alate tim ljudima da se lakše povežu sa našom decom.

Kako sigurno da delim fotografije?

"Fotografije iz prvih školskih dana donose mnogo radosti, a mnogi roditelji i ne razmišljaju o potencijalnom riziku. Zbog toga apelujem na roditelje da ne zaborave da rizik postoji, ma koliki da je. Postoje neki saveti sa kojima biste mogli da smanjite rizik:

  • Razmislite da kim delite svoju objavu. Postoji velika razlika između toga da li ćete objaviti sliku samo za najbliže prijatelje, ili za sve prijatelje od kojih možda dobar deo i ne poznajete.
  • Minimalno detalja. Ako ste objavili ime deteta, držite se toga ali nikada ne uključujte imena njegovih učitelja ili škole.
  • Proverite pozadinu fotografije. Uverite se da škola, kućna adresa i drugi identifikacijski podaci nisu vidljivi.
  • Zatražite pristanak. Ako vaše dete ima 4 i više godine, pitajte da li smete da objavite sliku. Ako primetite da okleva, nemojte je deliti."

(Yumama)