Bliži se početak septembra i polazak dece u školu. Pred roditeljima đaka su brojne obaveze, a jedna od najvećih je da na vreme obezbede sav školski pribor koji je neophodan. Kako ništa ne bi nedostajalo, donosimo vam spisak stvari koji je potreban svakom školarcu, pa pogledajte da li ste nešto zaboravili.

Pored udžbenika koji ste možda već poručili preko škole ili kupili u knjižari, neophodno je kupiti i sitniji pribor, ali i školska torba o čijem izboru treba dobro povesti računa, posebno ako su prvi razredi osnovne škole u pitanju.

Rančevi za školu

Kada su u pitanju rančevi za školu, treba obavezno voditi računa da je dovoljno prostran da može da stane sve što je detetu potrebno za jedan dan u školi, ali da ne bude previše veliki kako bi opterećivao detetovu kičmu. Pored toga, proverite i da li je dovoljno čvrst, da se ne tegli na detetovim leđima. Najbolji izbor koji i fizijatri preporučuju su rančevi sa anatomskim zadnjim delom koji se pripija uz detetova leđa.

Pored toga, postoji i niz sitnica koji vam u prvi mah možda neće delovati toliko bitno, ali su od izuzetne važnosti. Proverite da li su rajsferšlusi ili druge metode zakopčavanja kvalitetni, ali i da li se lako otvaraju kako dete ne bi imalo problem da izvadi sve potrebno pred čas. Obratite pažnju i na udobnost naramenica, ali i na postavu. Naučite dete da pribor poput lenjira, trougla ili šestara ne ubacuje direktno u ranac kako se postava ne bi cepala.

Mama, dete, škola
Shutterstock Mama sprema dete za školu

Pernica

Školska pernica treba takođe da bude kvalitetna i dovoljno prostrana, posebno ako su u pitanju prvi razredi osnovne škole jer tada deca nose najpunije pernice.

U njoj je obavezno da ima:

  • Grafitna olovka koja je kvalitetna i ne puca često kako ne bi ometalo dete u pisanju.
  • Gumica za brisanja koja ne ostavlja mrlje.
  • Drvene bojice
  • Zarezač

U zavisnosti od uzrasta deteta, u pernici bi trebalo da se nađe i:

  • Flomasteri
  • Tehnička olovka 0.5
  • Mine 0.5
  • Geometrijski set
  • Šestar i patrona
Škola, pernica, pribor, dete, đak
Shutterstock Dete u školi

Sveske

Kada je u pitanju izbor svezaka, ima ih raznih. Razlika je u veličini, debljini i onome što se u njoj nalazi (kocke, linije, male i velike linije ili prazna sveska).

U zavisnosti od predmeta biraćete i sveske, a preporuka je da za časove srpskog jezika i matematike koji su najčešći, birate deblje sveske sa tvrdim povezom jer će duže da traju.

Detetu će trebati i notna sveska za čas muzičke kulture, nemojte da je zaboravite.

Likovno

Za časove likovne kulture deci je neophodan blok broj 5 i boje (vodene ili tempere), ali to će vam već sugerisati i učitelji ili nastavnici. Pobrinite se da detetu obezbedite i četkice, paletu za boje, mušemu i posudu za vodu, kako bi pored kreativnosti pokazalo i urednost.

Dete, igra, soba, spavanje
Shutterstock Devojčica crta

Fizičko vaspitanje

Za časove fizičkog vaspitanja obično je potreban šorts i jednobojna majica, kao i čiste lagane patike. Ukoliko vam je dete prvi razred, možda je najbolje da sačekate šta će učitelj reći jer se u mnogim školama traže i određene boje opreme.

Ovo su neke osnovne stvari koje vam sigurno trebaju, a sve ostalo će vam reći nastavnici reći u zavisnosti od uzrasta deteta.

(Yumama)