Svaki roditelj upozorava svoje dete da ne razgovara sa nepoznatim osobama, ali niko ne zna da aplikacije koje deci dozvoljavate da koriste na vašim uređajima prikupljaju ogromne količine podataka o njima.

Od 1.000 najpopularnijih aplikacija na mobilnim uređajima koje koriste deca, više od dve trećine njih prikupljaju i šalju lične podatke reklamnoj industriji.

Ako vam to ne zvuči dovoljno loše, treba da znate da do trenutka kada vaše dete napuni 13 godina, reklamna tehnologija je prikupila u proseku 72 miliona podataka o njihovom ponašanju na internetu.

"Na internetu postoji oko 390.000 aplikacija za decu", rekla je specijalista za digitalno zdravlje dr Džoana Orlando, i dodala:

"Vrsta podataka koje prikupljaju je prilično lična: ime deteta, datum rođenja, lokacija, video, audio, slike, njihovi kontakti, plus svaki potez koji naprave u toj aplikaciji. Dakle, sve ove informacije su prikupljene i zrele su za prodaju... ne znamo ko ih ima, šta rade sa njima, i ne možemo da povratimo tu vrstu podataka, tako da mislim da je potrebno podići svest o ovim opasnostima na viši nivo."

Dete, telefon, kompjuter
Shutterstock Dete na internetu

Mlade mete

Iako verovatno mislite da su tinejdžeri mete ovih skrivenih aplikacija, mnoge aplikacije su dizajnirane za mnogo mlađu decu.

Te aplikacije mogu da prikupljaju podatke čak iako je vaše dete ostavilo ili zaključalo telefon.

"One prikupljaju podatke čim dete počne da koristi aplikaciju, čak i kada je ne koristi, ali je prijavljeno", rekla je Džoana.

Takođe je objasnila da je nedavno istraživanje popularnih aplikacija koje koriste škole otkrilo da 95 odsto aplikacija prikuplja podatke čak i kada dete nije prijavljeno.

"Dakle, ako dete koristi, recimo, 20 aplikacija, sve one prikupljaju podatke u isto vreme - neke dok je dete uključeno, a neke dok je dete isključeno sa njih", rekla je.

Dete, telefon
Shutterstock Devojčica sa telefonom

Zaštita privatnosti

Iako vam se čini da ne postoji način da izbegnete korišćenje vaših podataka, postoje i neki načini da se zaštitite.

- Pročitajte uslove i odredbe: To je malo gnjavaža, ali pročitajte ih i potražite crvene zastavice...pogledajte podatke koje prikupljaju.
- Razgovarajte sa svojim detetom: Zaista je važno da decu obrazujemo o ovome
- Pregledajte podešavanja roditeljskih softvera: Samo zapamtite da vas roditeljski nadzor neće nužno spasiti jer takođe prikuplja podatke.

(Yumama)